RITVA KOVALAINEN & SANNI SEPPO

Nordanvindsskogen
26.1. – 19.5.2024

De två prisbelönta fotograferna Ritva Kovalainens och Sanni Seppos utställning Nordanvindsskogen berättar om vår nordliga barrskog, som härbärgerar en mångfald av liv och utgör hem för tiotusentals arter. Bilderna på utställningen är från skyddsområden i de finländska naturskogarna, av vilka endast några procent återstår av vårt lands skogsareal. Största delen av våra skogar, myrar och småvatten har till följd av intensivt skogsbruk väsentligen förvandlats till något annat än vad de hade varit av naturen, och många arter kan inte överleva under de nya förhållandena. Vi är så vana vid landskap som bearbetats av människan att bilden av en skog i naturtillstånd hotar att försvinna från vårt medvetande.

Konstnärsduon, som redan i 30 år arbetat med skogsteman, ledsagar utställningsbesökaren genom torr moskog till vildmarksskog med våtmarker, med fokus på livets brokighet och den genetiska mångfalden, kolinlagringen, vattnets kretslopp och trädens långa livsbåge, som med liv, död och förmultning kan spänna över upp till tusen år. Konstnärernas förtrogenhet med och forskande grepp om ämnet öppnar ett kunskapsmässigt perspektiv vid sidan om fotografierna. Skogens ekosystem framstår som en helhet av komplicerade interaktiva och sammanslingrade nätverk.  Förändringar i livsmiljöerna har vittgående följder. En ekonomiskog som fälls i cykler om 60 år kan ofta erbjuda en totalt annorlunda livsmiljö än en tusenårig urskog som formats av naturens egna utvecklingsprocesser.

Seppo och Kovalainen fäster också uppmärksamhet på hur man har talat om skogen och vilken påverkan det har. De framhåller att skogen inom den finländska kulturen under minst ett halvt århundrade främst har behandlats som en miljö som genererar råvaror för industrin. Samtidigt fördjupar de sig i den aktuella frågan om skogar som ska skyddas. Finland har förbundit sig att skydda alla skogar i naturtillstånd och alla gamla skogar. Nationella skyddskriterier är under beredning.

 Nordanvindsskogen är den avslutande delen i Kovalainens och Seppos skogstrilogi. De tidigare delarna är Trädens folk (1997), som pejlar den finska skogsmytologin, och Skogsvårdsåtgärder (2009), som beskriver skogsbrukets avigsidor. En bakgrund till utställningen ger fackboken inom fotokonst Pohjoistuulen metsä (2023), som baserar sig på Kovalainens och Seppos mångåriga fotograferingsarbete i naturskogar, vetenskapliga publikationer, rapporter, skönlitterära skogsbeskrivningar, samtal med forskare och aktivister samt diskussioner om skog på olika slags forum. Publikationen nominerades till Fack-Finlandia 2023.

Ritva Kovalainen (f. 1959) är en fotokonstnär från Kimitoön som har producerat flera böcker, kortfilmer och utställningar särskilt med temat människans förhållande till naturen. ritvakovalainen.com

Sanni Seppo (f.1960) är en fotokonstnär som i sina arbeten berättar om aktiviteten hos olika grupper att försvara sina rättigheter, förhållandet mellan människan och naturen samt om sköra drömmar om att leva sitt liv på eget sätt. sanniseppo.com

Utställningen på Åbo konstmuseum har fått understöd från Museiverket.

Konstnärernas arbete har understötts av Konestiftelsen, Centret för konstfrämjande och Finlands fotografiska museum.

Vad kan vi göra för att skydda de finländska naturskogarna?
Texterna och citaten i verken Utan skydd av lagen