Skip to main content

publicerad 2.6.2021

MARCO A. CASTILLO: Generación

Åbo konstmuseum, Mörkrum 11.6 – 12.9.2021

Pressvisning torsdag 10.6.2021 kl. 11 på Åbo konstmuseum (Auragatan 26). På grund av epidemiläget anordnas ingen vernissage.

 

Generación (2019) berättar en metaforisk historia om den kulturella och estetiska död som i cykler inträffat såväl på Kuba som på andra håll i världen. Konstnärer, fotografer, författare och kuratorer som hör till den nuvarande intelligentian på Kuba granskar i videoverket de sinnesstämningar som präglade generationen i slutet av 1970-talet och skapar såväl en tidsmässig kontinuitet mellan öns förgångna och nutid som en kontakt till den verklighet och frustration som dagens unga upplevt. Verket visar betraktaren hurdan situationen var för dem som fick lida av ytterlighetstänkandet och fördomarna. Ljudspårets 70-talshit Pólvora Mojada framförs av Beatriz Márquez, en av de mest imponerande artisterna inom den kubanska musiken genom tiderna.

Marco A. Castillo (f. 1971 på Kuba) är grundare av konstnärsgruppen Los Carpinteros, vars produktion präglas av intresse för Kubas historia och de sociala och kulturella förändringar som skedde i landet efter revolutionen. I sitt konstnärliga arbete granskar och utnyttjar Castillo ett brett spektrum av arkitektur, formgivning och skulptur för att skapa rumsliga installationer, teckningar och skulpturer som ofta på ett humoristiskt sätt balanserar på gränsen till det funktionella. Redan Castillos tidiga produktion lyfte fram honom som en av Latinamerikas viktigaste och internationellt mest betydande konstnärer under de senaste 20 åren.

Inspirerad av det globalt etablerade historiska nytänkandet granskar Castillo moderniseringarna på Kuba under 1960- och 70-talen och anknyter i sina verk till betydelsefulla kubanska konstnärer, arkitekter och formgivare. I hans nyaste skulpturer och pappersverk förenas den nordiska och skandinaviska designen och Sovjettidens sociala realism med traditionella kubanska tekniker och material, till exempel mahogny, rotting och tidsenlig grafik. På senaste tid har Castillo koncentrerat sig på att på ett nytt sätt tolka verk av nyckelpersoner i vad han kallar ”den glömda generationen”, bland annat Gonzalo Córdoba, María Victoria Caignet, Rodolfo Fernández Suárez (Fofi), Joaquín Galván och Walter Betancourt. Castillo vill följa de här konstnärerna i spåren och vara en försvarare och bekantgörare av de kubanska konstnärliga traditionerna.

Utställningen har fått understöd av Undervisnings- och kulturministeriet.

Ytterligare information
amanuens Annina Sirén
tel. + 358 50 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi

Följ oss i sociala medier