Skip to main content

julkaistu 2.6.2021

MARCO A. CASTILLO: Generación

Turun taidemuseo, Pimiö 11.6. – 12.9.2021

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen to 10.6. klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Epidemiatilanteen vuoksi näyttelylle ei järjestetä avajaisia.

 

Generación (2019) kertoo metaforisen tarinan kulttuurisista ja esteettisistä kuolemista, joita on tapahtunut niin Kuubassa kuin muuallakin maailmassa. Videoteoksessa esiintyvät Kuuban nykyälymystöön kuuluvat taiteilijat, valokuvaajat, kirjailijat, arkkitehdit ja kuraattorit tulkitsevat 1970-luvun lopulla eläneen sukupolven mielentilaa ja tunnelmia muodostaen sekä ajallisen jatkumon saaren menneisyyden ja nykyisyyden välille että yhteyden nykynuorten kokeman todellisuuden ja turhautumisen välille. Teos vie katsojan ääriajattelusta ja ennakkoluuloista kärsineiden asemaan. Ääniraidalla kuultavan 70-luvun suosikkikappaleen Pólvora Mojada esittää Beatriz Márquez, yksi kuubalaisen musiikin kaikkien aikojen vaikuttavimmista äänistä.

Marco A. Castillo (s. 1971 Kuuba) on Los Carpinteros -taiteilijaryhmän perustaja, jonka tuotantoa leimaa kiinnostus Kuuban historiaan ja maan vallankumouksen jälkeisiin sosiaalisiin ja kulttuurisiin muutoksiin. Castillo tutkii ja hyödyntää taiteellisessa työskentelyssään laaja-alaisesti arkkitehtuuria, muotoilua ja kuvanveistoa luodakseen tilallisia ja usein humoristisesti funktionaalisuuden rajapinnoilla liikkuvia installaatioita, piirustuksia ja veistoksia. Castilloa pidetään jo varhaistuotantonsa puolesta yhtenä Latinalaisen Amerikan tärkeimmistä ja kansainvälisesti merkittävimmistä taiteilijoista viimeisen 20 vuoden ajalta.

Historiaa uudelleenajattelevan maailmanlaajuisen liikkeen rinnalla Castillo tarkastelee Kuuban 1960- ja 70-lukujen modernisaatiota ja viittaa teoksillaan merkittäviin kuubalaisiin taiteilijoihin, arkkitehteihin ja suunnittelijoihin. Hänen uusimmissa veistoksissaan ja paperiteoksissaan pohjoismainen ja skandinaavinen muotoilu ja Neuvostoliiton aikaiset sosialistisen realismin elementit yhdistyvät perinteisiin kuubalaisiin tekniikoihin ja materiaaleihin, kuten mahonkipuuhun, rottinkiin ja ajan graafiseen suunnitteluun. Viime aikoina Castillo on keskittynyt tulkitsemaan uudelleen ’unohdetuksi sukupolveksi’ kutsumiensa avainhenkilöiden, kuten Gonzalo Córdoban, María Victoria Caignetin, Rodolfo Fernández Suárezin (Fofi), Joaquín Galvánin ja Walter Betancourtin teoksia. Castillo pyrkii seuraamaan näiden taiteilijoiden jalanjälkiä ja asettumaan Kuuban taiteellisen perinnön puolustajaksi ja sanansaattajaksi.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä