Skip to main content

publicerad 7.11.2019

Anna-Maija Aarras tilldelas det första Dahlström Eminentia-priset

Konstföreningen i Åbo, som förvaltar Åbo konstmuseum, har tilldelat Dahlström Eminentia-priset på 15 000 euro till bildkonstnären, KoM Anna-Maija Aarras (f. 1948).  Priset, som vart tredje år delas ut till en konstnär som är verksam i Åbo för ett förtjänstfullt konstnärligt livsverk, delas nu ut för första gången. Det hedrar och fortsätter Ellen och Magnus Dahlströms arv som exceptionellt betydande mecenater för konst och vetenskap från Åbo.

Anna-Maija Aarras är känd som en konstnär som huvudsakligen arbetar med textilier och tar intryck från olika kulturer, utan att bry sig om gränser. I hennes verk finns inslag av såväl konceptkonst som skulptur- och installationskonst. Motiveringen till priset är den höga kvaliteten i Aarras omfattande produktion, en fortsatt aktiv konstnärskarriär och att hennes sätt att skapa och tänka är aktuella i relation till den samtida debatten och konsten.

Jag blev medveten om min konstnärsidentitet redan i min tidiga barndom. Jag blev inspirerad av det vackra i att göra saker med händerna, hur det tröstade mig och öppnade upp världar i min fantasi. I min konst har jag velat lyfta fram de här metoderna som innehåll och redskap i mina verk. Det har varit ett privilegium att uppmärksammas som konstnär och få uppskattning ur dessa premisser”, kommenterar Anna-Maija Aarras sitt pris.

I Aarras verk kombineras ett sinne för skönhet, en känsla för material och en uppskattning av hantverk. För Aarras är användningen av textilier en instinktiv process som har sitt ursprung i barndomen och i moderns yrke, och hennes konst är en hyllning till kvinnors arbete och arbetssätt. Aarras glider smidigt mellan vardaglig sömnad med nål och tråd och komplicerade gobelängtekniker utan att vara ”bara” en vanlig hantverkare. Det väsentliga är hantverkstänket, instinkten, känslan och processen, och den tillfredsställelse som det meditativa skapandet ger.

Utmärkande för Aarras konstnärskap är också samarbete och kollegialitet inom konsten. Hon var en av de första medlemmarna i Titanik-galleriets gallerikommitté och bidrog avsevärt till den sedermera nationellt viktiga utställningslokalens profil och anseende. Som medlem i utställningsgruppen Vaahtopäät och i konstnärsgruppen Salong 3+ utökade Aarras sin palett och sina metoder ytterligare.

Dahlström Eminentia-priset utdelas ur Ellen och Magnus Dahlströms testamentsfond, som förvaltas av Stiftelsen för Åbo Akademi. Fonden delar också årligen ut stipendier till bildkonstnärer verksamma i Åbo och bidrag till Åbo konstmuseum, Konstföreningen i Åbo och Åbo Svenska Teaterförening. Kommerserådet Magnus Dahlström (1859–1924) drev tillsammans med brodern Ernst Dahlström handelshuset C. M. Dahlström i Åbo.  Vid sidan av sin affärsverksamhet var bröderna Dahlström välkända mecenater och deras stora donation möjliggjorde byggandet av Åbo konstmuseum. Magnus och Ellen Dahlström hade inga barn och de efterlämnade största delen av sin egendom till Stiftelsen för Åbo Akademi, Åbo Svenska Teater och Konstföreningen i Åbo.

Närmare information

museichef Kari Immonen
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi
tfn (02) 2627 099 / 044 3122256

konstnär Anna-Maija Aarras
annamaijaaarras@hotmail.com

Följ oss i sociala medier