Skip to main content

julkaistu 7.11.2019

Anna-Maija Aarras on ensimmäinen Dahlström Eminentia -palkinnon saaja

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistys on myöntänyt 15 000 euron suuruisen Dahlström Eminentia -palkinnon kuvataiteilija, TaM Anna-Maija Aarrakselle (s. 1948). Kolmen vuoden välein ansioituneesta taiteellisesta elämäntyöstä turkulaiselle kuvataiteilijalle myönnettävä palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa. Se kunnioittaa ja jatkaa Ellen ja Magnus Dahlströmin perintöä poikkeuksellisen merkittävänä turkulaisen taiteen ja tieteen mahdollistajana.

Anna-Maija Aarras tunnetaan rajoja kaihtamattomana eri kulttuureista ammentavana tekijänä, jonka pääasiallinen väline on tekstiili. Hänen teoksiaan voi lähestyä niin käsitetaiteen kuin veisto- ja installaatiotaiteen näkökulmasta. Palkitsemisen perusteina ovat Aarraksen laajan tuotannon laadukkuus, edelleen aktiivinen taiteilijaura sekä tekemisen ja ajattelun tapojen ajankohtaisuus suhteessa nykykeskusteluun ja -taiteeseen.

Taiteilija-identiteettini heräsi jo varhain lapsuudessani. Inspiroiduin käsillä tekemisen kauneudesta, siitä, miten se lohdutti minua ja avasi mielikuvitukseni maailmoja. Taiteessani olen halunnut nostaa näitä menetelmiä teosteni sisällöksi ja välineeksi. On ollut etuoikeus olla taiteilijana esillä tällä tavalla ja saada arvostusta näistä lähtökohdista”, Anna-Maija Aarras kommentoi palkitsemistaan.

Aarraksen teoksissa yhdistyvät kauneuden taju, materiaalien tuntemus sekä käsillä tekemisen ja käsityön arvostus. Tekstiilien käyttö on Aarrakselle vaistonvaraista, lapsuudesta äidin työn kautta juontuvaa, ja hänen taiteensa kunnioittaa naisten tekemää työtä ja työtapoja. Aarras liukuu arkisesta neulaa ja lankaa hyödyntävästä ompelusta monimutkaisiin gobeliinitekniikoihin olematta kuitenkaan ”vain” käsityöläinen. Oleellista ovat käsien kautta ajattelu, vaisto, tunne ja tekemisen prosessi, samoin kuin meditatiivisen tekemisen kautta saavutettu mielihyvä.

Aarraksen taiteilijuutta määrittää myös yhdessä tekeminen ja asioiden kollegiaalinen mahdollistaminen taiteen kentällä. Hän oli yksi Titanik-gallerian ensimmäisen galleriatoimikunnan jäsenistä ja vaikutti vahvasti kansallisesti tärkeäksi nousseen näyttelypaikan profiiliin ja tunnettuuteen. Näyttelyryhmä Vaahtopäiden jäsenenä ja taiteilijaryhmä Salong 3+ jäsenenä Aarras laajensi edelleen palettiaan ja tekemisensä tapaa.

Dahlström Eminentia -palkinto myönnetään Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta. Rahastosta jaetaan myös vuosittain apurahoja turkulaisille kuvataiteilijoille sekä avustuksia Turun taidemuseolle, Turun Taideyhdistykselle ja Åbo Svenska Teaterföreningille. Kauppaneuvos Magnus Dahlström (1859–1924) hoiti veljensä Ernst Dahlströmin kanssa turkulaista C. M. Dahlströmin kauppahuonetta. Liiketoimiensa ohella Dahlströmit olivat tunnettuja mesenaatteja ja heidän mittava lahjoituksensa mahdollisti Turun taidemuseon rakennuttamisen. Magnus ja Ellen Dahlström olivat lapsettomia ja he jättivät pääosan omaisuudestaan Åbo Akademin säätiölle, Åbo Svenska Teaterille ja Turun Taideyhdistykselle.

Lisätietoja

museonjohtaja Kari Immonen
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi
puh. (02) 2627 099 / 044 3122256

taiteilija Anna-Maija Aarras
annamaijaaarras@hotmail.com

Seuraa meitä