Hanna Kanto har i sina verk behandlat den nordliga naturens processer och förändringar, ofta ur en vetenskaplig synpunkt. På den senaste tiden har hennes arbete ändå fokuserat på människans närvaro och aktörskap, och målningarna har avbildat olika figurers bestyr i skogens skygd eller trädröjning som en fysisk, rentav underhållande, och ansträngningskrävande prestation. Vid sidan om myggplågade bärplockare och svampgalna faller blicken nu på skogens träd och händerna som flitigt samlar och sågar dem. Trä är närvarande både som motiv och material då skogens olika kopplingar, nätverk och aktörskap framträder med samtidsmåleriets medel.
Den för finländare bekanta naturen framstår som både praktisk och komplex i Kantos verk. Hon närmar sig sitt motiv ur ett personligt perspektiv och lyfter samtidigt fram skogens ekologiska, ekonomiska, utilitaristiska och mytiska betydelsenivåer. Kombinationen ger situationerna och fenomenen en lekfull och ställvis surrealistisk stämning. Organiska och industriella motiv, abstrakta element och redskap vars estetik lånar från naturvetenskapen hänvisar på ett mångfacetterat sätt till vårt förhållande till naturen samt till utforskandet, samlandet, organiserandet och utnyttjandet av naturens resurser, som är så typiska beteenden för vår art. Temana utvidgas även till posthumanistiska funderingar kring betydelsen av att förnimma och uppskatta naturen.
Hanna Kanto (f. 1981) är en bildkonstnär från Torneå, som numera bor och arbetar i Helsingfors. Hon arbetar huvudsakligen med måleri, men utnyttjar även andra tekniker, så som keramik, antingen i självständiga verk eller som en del av en målning. Sedan hon avlagt magisterexamen i konst vid Lapplands universitet år 2007 och magisterexamen i bildkonst vid Bildkonstakademin år 2022 har Kanto haft flera privat- och grupputställningar i Finland och utomlands. Våren 2025 ses hennes produktion vid Åbo konstmuseum och vid Havremagasinet Länskonsthall Boden.
Utställningen stöds av Museiverket. Konstnärens arbete har fått stöd av Alfred Kordelins stiftelse.