Skip to main content

publicerad 17.3.2022

Melina Paakkonen: Scener

Åbo konstmuseum, Studion 25.3 – 22.5.2022

Välkommen till pressvisningen torsdagen 24.3.2022  kl. 11 på Åbo konstmuseum (Auragatan 26). Konstnären är närvarande vid evenemanget.

Vernissage torsdagen 24.3.2022  kl. 17–19.

 

Melina Paakkonen målar och skapar berättelser för att analysera och förstå sitt liv. Verkens motiv växer fram ur reflexioner kring relationen mellan livet och döden, ur katastroftänkande och ur lättsamma, ibland också humoristiska situationer. Paakkonens sceniska målningar är fyllda av berättelser som i sig döljer gåtfulla händelsekedjor och symboliska bilder. Hon plockar fram visuella element ur konsthistorien, också från äldre tider, och placerar i sina verk in dem i dagens värld.

I sina verk behandlar Paakkonen kontroll och förlust av kontroll. Mitt i allt det slumpmässiga och delvis oundvikliga i livet vill hon skapa ett rum där man kan betrakta händelserna på avstånd. I målningarna utplånas gränsen mellan det vardagliga och det karnevalistiska. Gränserna överskrids också i hierarkin mellan gestalterna i målningarna. En människa, ett djur och en gestaltning av döden stiger fram på scenen tillsammans och som jämlikar.

Scener fokuserar på upplevelser av momentanitet och avskiljdhet. Övergående situationer, känslor och ansiktsuttryck presenteras både lekfullt och gravallvarligt. De berättelser som Paakkonen målar har inget bestämt slut utan fortsätter att grunna över hur livet ska levas och förstås.

Utställningen har fått understöd av Finska Kulturfonden.

Bildkonstnären Melina Paakkonen (f. 1989) bor och arbetar i Helsingfors. Hon är känd för sitt personliga, dekorativa och surrealistiskt betonade uttryckssätt, som präglas av karnevalism och antropomorfism. Examen som bildkonstnär avlade hon vid Åbo yrkeshögskolas Konstakademi 2019. Hon har hållit privatutställningar på gallerierna ARTag och Halmetoja i Helsingfors och verk av henne finns i flera privata konstsamlingar samt i Lars Göran Johanssons samling på Åbo konstmuseum.

Ytterligare information
amanuens Annina Sirén
+358 50 3568 800 / annina.siren@turuntaidemuseo.fi
abokonstmuseum.fi

Följ oss i sociala medier