Shoji Ueda

3.2.–21.5.2023

Turun taidemuseon kevätkauden avaa Shoji Uedan (1913–2000) näyttely, joka esittelee taiteilijan teoksia koko uran ajalta ensimmäistä kertaa Suomessa. Uedaa pidetään yhtenä aikansa merkittävimpänä japanilaisena valokuvaajana, ja hänet tunnetaan erityisesti surrealistisista ja unenomaisista kuvistaan, joissa ihmishahmot, usein taiteilijan perheenjäsenet, on sommiteltu leikkisästi hiekan ja taivaan maisemaan.

Käsityöläisperheessä varttunut Ueda kiinnostui kuvataiteista jo nuorena. Hän sai valokuvaajan koulutuksen Tokiossa ja avasi oman valokuvastudion kotikaupungissaan Sakaiminatossa 19-vuotiaana. Hän oli aktiivinen monissa valokuvaajien yhdistyksissä ja avainasemassa muodostamassa uransa aikana useita valokuvaajaryhmiä. Kotiseuturakkaana Ueda matkusti vähän, mutta inspiroitui jo varhain eurooppalaisesta avantgardesta. 1900-luvun Japanissa valokuvalehdet ja -julkaisut olivat tärkeä kanava töiden esille saamiselle ja taidemuotoa koskevalle keskustelulle. Uedalle ne toivat myös tuulahduksia eurooppalaisesta valokuvasta ja sen teknisestä kokeilevuudesta.

Kansainväliseen tunnettuuteen Ueda nousi 1960- ja 1970-luvuilla, kun hänen töitään nähtiin New Yorkin Modernin taiteen museossa ja Ranskassa Arlesin valokuvafestivaaleilla. Shoji Ueda valokuvataiteen museo avasi ovensa Tottorin prefektuurissa 1995. Uedan teoksia on esitelty eri puolilla maailmaa, ja niitä kuuluu moniin merkittäviin kokoelmiin, joista esimerkkeinä Tokyo Photographic Art Museum ja The National Museum of Modern Art Tokiossa, MoMA New Yorkissa ja Pompidou-keskus Pariisissa.

Uedan teoksista välittyy syvällinen huumorintaju ja aivan erityinen esteettinen tapa katsoa maailmaa. Taiteilija kutsui itseään amatööriksi ja kulki omaa tietään välttäen luokittelua ja aikansa vallitsevia taidesuuntauksia. Usein hänen valokuvansa kertovat enemmän taiteilijan sisäisestä mielenmaisemasta kuin kuvattavasta kohteesta. Turun taidemuseossa nähdään yli 130 taiteilijan vedostamaa valokuvaa, ja se pitää sisällään Uedan varhaista tuotantoa 1930-luvulta, ikonisia potretteja Tottorin rannikolla ja dyyneillä, realismia hipovia kuvasarjoja ja impressionistisia värikuvia 1980-luvulta.

Näyttely on tehty yhteistyössä Shoji Uedan lapsenlapsen Yutaka Masutanin kanssa. Sen toteutuksesta Turun taidemuseossa on vastannut amanuenssi Selina Kiiskinen.