LIINU GRÖNLUND & OKKU NUUTILAINEN

Observe these words
10.6.–28.8.2022

Pienet uhanalaiset sammakkoeläimet elävät elämäänsä tutkijoiden niille rakentamissa terraarioissa. Villeys ja keinotekoisuus, menetetty ja tuleva ovat samaan aikaan läsnä. Pitäisikö maailmanlopun ennustusta vastaan taistella vai antautua apokalyptisen kertomuksen vietäväksi? Minkälaisia todellisuuksia ja tulevaisuuksia rakennamme päämme sisälle ja sen ulkopuolelle?

Liinu Grönlund ja Okku Nuutilainen ovat useamman vuoden ajan seuranneet tutkijoita ja harrastajia, jotka ovat erikoistuneet pitämään huolta uhanalaisista sammakoista. Observe these words (2020) on kuvattu sammakoiden tutkimusyksikössä Paigntonin eläintarhassa Englannissa, missä luonnosta tuodut eläimet elävät omissa pienissä keinomaailmoissaan, osana ihmisen luomaa järjestystä. Dokumentaarinen ja yhtäältä runollinen videoteos tarkastelee katoavaa maailmaa ja eläinlajien tulevaisuutta. Verkkainen, esseemäinen kerronta lainaa tyylinsä meditaatiopuheelta, jonka viesti vapaudesta, hetkessä elämisestä ja murheettomasta tulevaisuudesta kohtaa sammakoiden keinotekoisen ja säännellyn elinympäristön. Antroposeenin ja ekokriisin äärellä teos pohtii ihmisen tapaa katsoa eläintä ja samastua siihen, peilaten samalla ihmisen paikkaa tässä ajassa. ”Day by day you detach more from all things around you. Your memories are fading”, rauhoittava kertojaääni sanoo. Tämä tuntuu pätevän niin sammakon kuin ihmisen osaan tässä hetkessä.

Liinu Grönlund (s. 1984) ja Okku Nuutilainen (s. 1981) työskentelevät liikkuvan kuvan parissa niin työparina kuin erikseen. Heidän teostensa aiheena on usein ollut eläin. Observe these words on heidän ensimmäinen yhteisteoksensa ja parhaillaan he ohjaavat samasta aihepiiristä pitkää dokumenttielokuvaa. Sekä Grönlund että Nuutilainen ovat opiskelleet Kuvataideakatemiassa ja Aalto yliopiston elokuvataiteen osastolla, Grönlund dokumenttielokuvan linjalla ja Nuutilainen elokuvaleikkauksen linjalla.

Grönlundin ja Nuutilaisen työskentelyä on tukenut Koneen Säätiö.