Jenni Rope

Pyöreät mahdollisuudet
3.2.–26.3.2023

Jenni Ropen teokset saavat inspiraationsa luonnon rytmeistä ja sattuman muodoista. Hänen työskentelynsä perustuu intuitiiviseen prosessiin, jossa maalauspohjat löytävät leikatessa muotonsa kuin itsestään ja muodot vihjaavat edelleen, mitä niihin tulee maalata. Teoksissa nähdään silmukoita, pyörteitä, kaaria ja toistuvia vetoja, joiden maalaamiseen liittyvän meditatiivisuuden ja nautinnollisuuden voi aistia. Viivasta ja väristä välittyvä liikkeen tuntu, kaiken virtaavuus, tuo mieleen tanssin tai musiikin.

Pyöreät mahdollisuudet leikittelee orgaanisten muotojen ja maalauksen tilallisen ulottuvuuden kanssa. Näyttelytilaan vapautetut muotoon leikatut maalaukset, mobileveistokset, video ja ääni muodostavat yhdessä tulkinnoille avoimia horisontteja eri elementtien väliselle ja moniaistiselle vuorovaikutukselle. Kerroksellisuus toistuu niin maalausjäljessä kuin teosten ja tilan näkymien tasolla. Teokset kutsuvat liikkumaan, pysähtymään ja aistimaan tilaa eri kulmista. Katsoja voi tuntea olevansa aktiivinen osa installaatiota, ei vain katsovan sitä. Vaahtomuovisaarekkeelle istahtaessaan yhteiseen leikkiin voi heittäytyä myös teosnimien kautta. Nimet perustuvat erilaisille tunnistettaville aistimuksille ja havainnoille, jotka lisäävät kuvaan oman herkullisen ja mielikuvitusta kutkuttavan tasonsa.

Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Jenni Rope (s. 1977) haastaa kuvataiteen ja muotoilun rajoja sekä tutkii maalauksen ja kuvanveiston välistä abstraktia tilaa. Hän on työskennellyt kuvataiteen, kuviosuunnittelun, kirjataiteen ja julkisten taideprojektien parissa jo pitkään ennen valmistumistaan Kuvataideakatemiasta 2022. Rope on esittänyt teoksiaan aktiivisesti kotimaassa ja kansainvälisesti, ja hänen kädenjälkeään on nähty myös monen suomalaisbrändin mallistoissa. Hänen tuorein julkinen teoksensa julkistetaan alkuvuodesta Nurmijärvellä. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.