The sky behind the eyelids (2021) on spekulatiivinen, dekolonialistinen ja futuristinen science fiction -lyhytelokuva, joka on toteutettu 3D-animoinnin ja 3D-mallinnuksen avulla. Teos pohtii nykyisen ekokriisin mukanaan tuomia mahdollisuuksia sisäiseen ja dekolonialistiseen muutokseen sekä uusien elämäntapojen löytämiseen.
Teoksen alussa sukupuuttoa sureva tulivuori johdattaa katsojan sisään kosmiseen ja emotionaalisen ulottuvuuteen. Livumme pitkin geneettistä, naisellista ja planetaarista muistia edustavaa tummaa vettä maagisessa maailmassa, jonka ainoita eloonjääneitä ovat kasviperäiset, fluidit olennot. Virta kuljettaa ohitsemme ajelehtivia hylkyjä, sivilisaation jäänteitä ja kolonialismin raunioita muuttaakseen ne uuden maailman ja tulevien elämänmuotojen ravinnoksi.
Teos on saanut innoituksensa afrikkalaisen diasporan lumbalú-hautajaisrituaaleista, joissa naiset ovat yhteisön henkisen kudoksen pyörittäjiä, parantavien tekojen suorittajia ja kosmisen tiedon haltijoita. Symbolinen feminiinisyys edustaa myös elokuvassa mustaa magiaa, okkultismia, tunteita, haluja – kaikkea sitä uhkaavaksi luokiteltavaa, mikä voi horjuttaa vakiintunutta järjestystä.
Kollektiivinen sureminen yhdistää lumbalússa kuolleet ja elävät osaksi kolonialismin historiaa ja nykyistä planetaarista kriisiä. Van der Kritz painottaa, miten ekokriisin ymmärtäminen on mahdotonta ilman kolonialismin kontekstia. Dekolonialistisesta ekologiasta kirjoittanutta Malcom Ferdinandia lainaten orjuus ei ole vain järjestelmä, joka monopolisoi väkivaltaisesti mustia, vaan se asutti väkivaltaisesti myös maapalloa. Kehoamme ja maailmankuvaamme hallitsee edelleen tämä sama piilotetun väkivallan perinne. Van der Kritzin ajatteluun on vaikuttanut myös käsite malungaje, se miten moninaiset ihmiset voivat tunnistaa toisensa ja synnyttää solidaarisuutta radikaalin pimeyden ja kärsimyksen keskellä. Afrikkalaisessa kulttuurissa jokainen yksilö on muntú, yksikkömuoto sanasta bantú. Bantú kuvaa kaikkien olentojen, elävien, kuolleiden, ihmisten, eläinten, jopa mineraalien liittoa ja yhteistä energiaa, joka tekee meistä kaikista yhtä esi-isiemme ja asuttamamme maan kanssa.
Van der Kritz on Buenos Airesissa, Argentiinassa toimiva, Alejandra Van der Landin (s. 1974) ja Matias Kritzin (s. 1973) muodostama kollektiivi, joka tuo työskentelyssään yhteen tekoälyn, teknologian, ympäristön, generatiivisen musiikin, nykyteoriat ja spekulatiivisen tieteiskirjallisuuden. Uusimmassa tuotannossaan he ovat etsineet symbioottista yhteyttä kosmokseen ja esi-isien muistiin käsitellessään planetaarista kriisiä, kapitalismia, ekstraktivismia, hyväksikäyttöä ja kolonialismia.
Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.