Skip to main content

julkaistu 21.3.2023

Sandra Kantanen: Smokeworks

Turun taidemuseo, Studio 31.3.–21.5.2023

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 30.3.2023 klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 30.3.2023 klo 17–19.

Sandra Kantanen herättää teoksillaan kysymyksiä valokuvauksen perimmäisestä luonteesta ja maiseman rakentamisesta. Hänen tuotantonsa keskiössä on todellisen ja ideaalin rajapinta – valokuvat ovat kuin esteettisiä retkiä illuusion maailmaan ja maisemaan, jota ei todellisuudessa ole olemassa.

Smokeworks-sarja on kuvattu vuosina 2016–2021 Kantasen kodin lähimetsissä Hangossa. Eksoottisempiin kuvausympäristöihin tottunut taiteilija ei alkuun tiennyt miten katsoa kansallisromantiikan kyllästämää suomalaista luontoa, mutta sopiva lähestymistapa löytyi lopulta alueen sotahistorian kautta. Hangossa asuessa sodan jälkiin ja maiseman muistoihin törmää tämän tästä, ja niemeltä löytyy edelleen 1940-luvun venäläismiehityksen aikaisia pommeja. Kantanen alkoi lavastaa metsää eri vuodenaikoina värikkäillä savupommeilla muistutuksena paikan ja yksilöllisten puiden kantamasta historiasta. Viimeaikaisten tapahtumien myötä ajatus sodan mahdollisuudesta tässä ajassa on tehnyt kuvista yllättävällä tavalla ajankohtaisia.

Kantanen yhdistää valokuviinsa maalaustaiteen kieltä korostaakseen sen avulla kuvaajan aktiivista roolia teoksen luomisprosessissa ja kyseenalaistaakseen tekniikoiden välistä erontekoa. Hänen kuvalliseen ajatteluunsa ovat vaikuttaneet erityisesti aasialainen maisemaperinne ja itämainen filosofia, mutta siinä on nähtävissä myös muistumia romantiikan ajan maalaustaiteesta. Savu toimii Kantasen teoksissa eräänlaisena kolmiulotteisena maalina tehden näkyväksi jotain näkymätöntä, transsendentaalista. Toisaalta kerrostetut kuvat ja digitaalisesti venytetyt, valuvaa maalia muistuttavat pikselit alleviivaavat kuvan ja maiseman keinotekoista luonnetta. Maalausjälki muuntuu tuolloin digitaaliseksi säröksi kuin tahallaan häiriten meitä kuvan katsomisessa ja pakenevan ideaalin tavoittelussa.

Sandra Kantanen (s. 1974 Helsinki) on valmistunut valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2003 ja perehtynyt kiinalaiseen maisemamaalaukseen opiskellessaan Pekingissä. Nykyisin hän on yksi tunnetuimmista Helsinki Schoolin kuvaajista, jonka palkittuja teoksia nähdään useimmiten Suomen ulkopuolella. Keväällä Kantasen tuotantoon voi tutustua myös Tammisaareen avautuvassa nykytaiteen museo Chappessa.

Näyttelyä ovat tukeneet Svenska kulturfonden ja Museovirasto.

Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
turuntaidemuseo.fi
sandrakantanen.com

Seuraa meitä