Skip to main content

julkaistu 20.1.2023

Jenni Rope: Pyöreät mahdollisuudet

Turun taidemuseo, Studio 3.2.–26.3.2023

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 2.2.2023 klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 2.2.2023 klo 17–19.

Jenni Ropen teokset saavat inspiraationsa luonnon rytmeistä ja sattuman muodoista. Hänen työskentelynsä perustuu intuitiiviseen prosessiin, jossa maalauspohjat löytävät leikatessa muotonsa kuin itsestään ja muodot vihjaavat edelleen, mitä niihin tulee maalata. Teoksissa nähdään silmukoita, pyörteitä, kaaria ja toistuvia vetoja, joiden maalaamiseen liittyvän meditatiivisuuden ja nautinnollisuuden voi aistia. Viivasta ja väristä välittyvä liikkeen tuntu, kaiken virtaavuus, tuo mieleen tanssin tai musiikin.

Pyöreät mahdollisuudet leikittelee orgaanisten muotojen ja maalauksen tilallisen ulottuvuuden kanssa. Näyttelytilaan vapautetut muotoon leikatut maalaukset, mobileveistokset, video ja ääni muodostavat yhdessä tulkinnoille avoimia horisontteja eri elementtien väliselle ja moniaistiselle vuorovaikutukselle. Kerroksellisuus toistuu niin maalausjäljessä kuin teosten ja tilan näkymien tasolla. Teokset kutsuvat liikkumaan, pysähtymään ja aistimaan tilaa eri kulmista. Katsoja voi tuntea olevansa aktiivinen osa installaatiota, ei vain katsovan sitä. Vaahtomuovisaarekkeelle istahtaessaan yhteiseen leikkiin voi heittäytyä myös teosnimien kautta. Nimet perustuvat erilaisille tunnistettaville aistimuksille ja havainnoille, jotka lisäävät kuvaan oman herkullisen ja mielikuvitusta kutkuttavan tasonsa.

Jenni Rope (s. 1977) haastaa kuvataiteen ja muotoilun rajoja sekä tutkii maalauksen ja kuvanveiston välistä abstraktia tilaa. Hän on työskennellyt kuvataiteen, kuviosuunnittelun, kirjataiteen ja julkisten taideprojektien parissa jo pitkään ennen valmistumistaan Kuvataideakatemiasta 2022. Rope on esittänyt teoksiaan aktiivisesti kotimaassa ja kansainvälisesti, ja hänen kädenjälkeään on nähty myös monen suomalaisbrändin mallistoissa. Hänen tuorein julkinen teoksensa julkistetaan alkuvuodesta Nurmijärvellä. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
turuntaidemuseo.fi
jennirope.com

Seuraa meitä