Michael Schilkin feat. Lotta Mattila

11.6.–12.9.2021

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila asettaa esille ilmeikkään joukon keraamisia eläinveistoksia ja niiden elinympäristöjä osoittaen hengenheimolaisuutta kahden eri aikakauden taiteilijan tuotannossa. Näyttelyn on kuratoinut keramiikan ja eläinaiheiden parissa työskentelevä nykytaiteilija Lotta Mattila (s. 1986). Mattilan suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri luo hauskoja ja koskettaviakin kohtaamisia Michael Schilkinin ja Mattilan omien eläinveistosten välille.

”Lähestyin Schilkinin tuotantoa kollegan näkökulmasta, koska olen itsekin tekijä ja työskentelen saven parissa. Henkilö, joka tuntee materiaalin, pystyy lukemaan näitä kädenjälkiä vielä poltetusta kappaleesta. Schilkinin keramiikkaveistokset kertovat minulle tarinaa työhuoneellaan savea muovaavasta, työstään nauttivasta taiteilijasta. Eläinhahmot taas saavat mielikuvitukseni laukkaamaan niiden omiin tarinoihinsa”, kertoo Mattila.

Modernismia edustava Michael Schilkin (1900–1962) kertoo kuviensa avulla tarinoita. Hän on tunnettu suurista, julkisivuihin toteutetuista teoksista, mutta myös pienistä, sympaattisista eläinveistoksistaan, joihin hän vangitsi hienosti eläimen liikkeen ja luonteen. Venäläissyntyinen Schilkin teki Suomen ohella kansainvälistä uraa keramiikkataiteilijana ja kuvanveistäjänä. 21-vuotiaana Suomeen emigroitunut taiteilija opiskeli Helsingin taideteollisessa keskuskoulussa ja teki pitkän uran Arabian tehtaan taideosastolla.

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila perustuu EMMA – Espoon modernin taiteen museon tuottamaan alkuperäiseen konseptiin. Näyttelyn teokset on lainattu kauppaneuvos, keräilijä Kyösti Kakkosen kokoelmasta,  Designmuseosta sekä taiteilijalta.