Maria Stereo

Suloinen melankolia
11.6.–12.9.2021

Maria Stereon visuaalinen maailma on rokokoon, kitschin ja surrealismin täyteinen. Taiteellisen tuotannon läpi kuultaa vaikutteiden alkulähteet: esimerkiksi Versaillesin linna ja sen koristeelliset tapetit, pintamateriaalit, koristeet, esineet, ornamentit – samat kuviot ja muodot, mitkä ovat kiehtoneet monia pieniä sydämiä kautta aikojen.”

Studiossa nähtävien, viimevuosina valmistuneiden teosten materiaalina ovat hajotetut posliini- ja keramiikkaesineet. Sattumanvaraisiksi paloiksi rikkoontuneita posliinisia kissa-, koira- ja ihmisfiguureja uudelleen kokoamalla ja sommittelemalla Maria Stereo on luonut runsaudensarvimaisia koosteveistoksia ja mosaiikkireliefejä, joissa söpöys, haaveilu ja nostalgia yhdistyvät moneen suuntaan avautuvaan symboliikkaan ja mystiikkaan. Teokset liittyvät vahvasti taiteilijan omaan lapsuuteen, 80-luvun tyttöyteen ja ajankuvaan. Ne nostavat pintaan hyvin tunnistettavia ja helposti samaistuttavia muistoja, mielenliikkeitä, epävarmuuksia, toiveita, unelmia, uskomuksia ja elämänkatsomuksia.

Symboliikka on läsnä niin materiaalissa, sen käsittelyssä kuin aiheissa itsessään. Rokokoon hienostelevasta, kovasta ja samalla hauraasta posliinista on tullut nykyihmiselle arvotonta krääsää, joka rönsyilee nyt hylättynä kirpputorien myyntipöydillä. Stereon käsittelyssä se ensin hajoaa syntyäkseen sitten uudelleen intuitiivisen, alitajuisen ja taianomaisen prosessin myötä. Rokokoomaisen kepeä koristeellisuus ja siro leikillisyys saa Stereon tuotannossa myös aikuisempia ja tummempia sävyjä. Teokset nousevat henkilökohtaiselta tasolta tarkastelemaan kauniisti koko ihmiselon herkkyyttä ja kipukohtia, luopumisen prosessia ja vääjäämättömiä menetyksiä.

Maria Stereo (s. 1979) asuu ja työskentelee Kangasalla. Hänet tunnetaan runsaan koristeellista visuaalisuutta ja oivaltavasti kierrätysmateriaaleja hyödyntävänä kuvataiteilijana sekä Maria ja Marsialaiset -bändissä vaikuttavana muusikkona. Stereon teoksia on nähty viime vuosina mm. Galleria Huudossa, Mältinrannassa ja Lappeenrannan taidemuseossa. Hänen viimeisin julkinen teoksensa, HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan kuuluva, suurikokoinen pronssikäkikello Ajaton julkistettiin Vallilaan 2019.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Sitaatti: Elissa Määttänen