Onnekkaita sattumia

Lars Göran Johnssonin kokoelma
15.9.2023 – 7.1.2024

Jo lapsuudessaan taiteeseen rakastunut lääketieteen ja kirurgian tohtori Lars Göran Johnsson (s. 1930) on kerännyt taidetta vuosikymmenten ajan. Hän on hankkinut satoja teoksia, joista on syntynyt yksi Suomen merkittävimmistä yksityisistä kokoelmista. Vuonna 2016 Johnsson lahjoitti noin 500 teoksen kokoelmansa Turun taidemuseolle. Kokoelma käsittää pääasiassa kotimaista nykytaidetta mutta myös hieman vanhempaa taidetta. Maailmalla, lähinnä Yhdysvalloissa ja Ranskassa, vietetyt vuodet ovat kartuttaneet kokoelmaa ulkomaalaisella taiteella. Poikkeuksellista on, että kokoelma karttuu edelleen, ja nykyisin siihen kuuluu yli 700 teosta.

Serendipisyys sanaa käytetään pääasiassa tieteessä, mutta jonkin verran myös muiden elämänalojen yhteydessä. Käsite on taiteen keräämisen yhteydessä hyvin merkityksellinen Lars Göran Johnssonille ja sillä tarkoitetaan kykyä tehdä sattuman ohjaamia, odottamattomia löytöjä aihepiiristä, josta löytäjällä on laaja tietämys. Hankintaperusteistaan Johnsson on todennut, että ”teoksessa täytyy olla jotakin, mitä en ole aiemmin nähnyt. Joskus voimakas tunnereaktio syntyy ennen kuin järki sanoo mitään.” Taide on Johnssonille rakkaus ja intohimo. Keräilijää vievät eteenpäin kauneuden kaipuu ja halu oppia joka päivä jotain uutta. Onnekkaiden sattumien ohella vierailut gallerioihin sekä keskustelut taiteilijoiden ja taidealan ammattilaisten kanssa ovat keskeinen osa hänen arkeaan.

Näyttelyn teosvalinnat ja teemat ovat muotoutuneet tarkasti keräilijää kuunnellen. Kokonaisuus esittelee kotimaisten nykytekijöiden, kuten Paavo Halosen, Emma Helteen, Tapani Kokon, Anne Koskisen, Teemu Mäenpään, Jussi Nivan, Silja Rantasen, Raisa Raekallio & Misha del Valin ja Jyrki Riekin teoksia. Kokoelman ulkomaisia hankintoja edustavat muun muassa Ivan Andersen, Jacob Dahlgren, Jens Fänge, Grey Grawford, Leonhard Lapin, Love Lundell ja Olle Norås. Ajallista syvyyttä näyttelyyn tuovat modernistit Ole Kandelin, Vilho Lampi ja Edgard Pillet.

Näyttelyn toteutuksesta on vastannut amanuenssi Mia Haltia. Lars Göran Johnssonin runsasta kokoelmaa on esitelty aiemmin Turun taidemuseossa vuonna 2020, ja kokoelman teoksia on parhaillaankin nähtävänä myös museon kokoelmanäyttelyssä Handle with Care.