Oraakkeli:
Oli kuuma ohut keitto
Liemestä hehkuskellen
sikiääkin ihan vain vähän toisenlainen elo
Kuuntele, olemme kaikki samaa hengitystä
Tulevais uus
Tule vaisuus
Shhhh
Hertta Kiiskin Alkuliemi kuvittelee vaihtoehtoisen menneisyyden tai tulevaisuuden – ajan, jossa planeetan eri elämänmuotojen elo kietoutuu yhdenvertaisesti toisiinsa. Näyttelyn nimi viittaa tutkijoiden hypoteesiin alkuliemestä, jossa ensimmäiset elämänmuodot saattoivat rakentua. Tämä miljardeja vuosia sitten syntynyt elämän alun keitos, jonka muistoa kannamme soluissamme, on yhteinen kaikelle elävälle mikrobeista ja kasveista ihmisiin.
Alkuliemi on tilaan toteutettu teoskokonaisuus, paikka hengittämiselle ja kuuntelemiselle. Teosperheen materiaaleina on käytetty valokuvia, tekstiilejä ja savea. Studioon ja sen lähiympäristöön levittäytyy outoja kasveja ja olentoja, käärmeitä, mikrobeja ja kokousta johtava laulava pahka. Kuvissa esiintyvät taiteilijan tyttäret ja veljentytär. Kasvien ja ihmiseläinten kasvamisen teemojen lisäksi tilaa saa myös fiktiivinen maailma ja utopiat. Keskeistä teoksille on rakkauden viitekehys – ihmisen, ei-inhimillisen ja tilan välisten suhteiden esittäminen.
Hertta Kiiski (s. 1973 Turku) on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian valokuvataiteen osastolta 2012 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänen ensimmäinen museonäyttelynsä Primavera nähtiin Turun taidemuseon Studiossa 2012 ja edellinen yksityisnäyttely Violetti meri Valokuvataiteen museossa 2019. Alkuliemi päättää Kiiskin residenssikauden Puolalanpuistossa sijaitsevassa Henry Lönnforsin ateljeessa, jossa hän työskenteli vuosina 2018–2020 Turun taidemuseota ylläpitävän Turun Taideyhdistyksen valitsemana stipendiaattina.
Taiteilijan työtä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Turun Taideyhdistys. Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.