ESSI KUOKKANEN

Underbelly
9.6.–27.8.2023

Essi Kuokkasen maalausten ilmaisun selkeys ja ehdottomuus on kirkasta mutta tarkemmin katsottuna se hajoaa monimerkityksellisyyteen. Arkipäiväiset asiat esiintyvät kuin vääristävän linssin läpi – ihmiset voivat muuttaa muotoaan, elottomista tulla elollisia ja inhimillisiä, maisemat näyttäytyä kulissinomaisina ja tilat tilattomina. Maalausten sisällä kaikki on liukuvaa, mutta silti tiukasti sidoksissa maailmaan, jossa elämme.

Underbelly esittelee vuoden 2023 aikana valmistuneita maalauksia ja piirustuksia. Näyttelyn nimi viittaa piilossa olevaan, kuvainnollisesti arkaan ja heikkoon kohtaan tai kehon alaosaan. Se on myös kielikuva sille, että jotain pääsee puolustuksen läpi. Kuokkasen teoksissa kuvattujen hahmojen toimintaan kätkeytyy psykologista ja moraalista monimutkaisuutta. Ristiriitaiset tunteet ja tarkoitukset, kuten hoiva ja raivo, vapaudenhalu ja vastuu, pelko ja onnellisuus voivat olla olemassa yhtä aikaa.

Maalausten maailmassa ihmisen hyvät aikomukset ja teot kääntyvät helposti aiheuttamaan julmuutta ja kipua autettavalle tai auttajalle itselleen. Monesti teokset myös tarjoavat vastarinnan mahdollisuuden tai kertovat piilevistä psykologisista jännitteistä: koira voi päättää karata ja purra taluttajaansa eikä haaveilevan koiran heiluva häntä välttämättä kerro vain hyväntuulisuudesta. Toistuvassa teemassa koiran omistaja heittää leikin pyörteissä katkaistun kätensä haettavaksi aina uudelleen ja uusille koirille. Rakkaudesta tehty teko on liioitteleva ja ajattelematon, ikään kuin emme aina ymmärtäisi itseämme kumppanilajin tarpeista puhumattakaan.

Essi Kuokkanen (s. 1991 Pieksämäki) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2020. Hänet tunnetaan kuvakieleltään vahvoista ja omaperäisistä maalauksistaan, joiden kompassina toimivat itsetutkiskelu, kuvallinen ajattelu ja tarinallisuus. Alati uudistuvan tekijän teoksia yhdistää alitajunnan ja kehollisuuden läsnäolo, herkkyys, sympatia sekä lempeä huumori.

Taiteilijan työskentelyä tukevat Oskar Öflundin säätiö, Suomen Taideyhdistys ja Taike. Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.