Pia Andell & Mina Laamo: Four Trick Pony, 2020

Pia Andell & Mina Laamo

Four Trick Pony
27.11.2020 – 21.3.2021

Four Trick Pony (2020) on alkulukuihin perustuva installaatio, joka rakentuu kahden dokumentaristin henkilökohtaisista filmi- ja videoarkistoista. Teos irrottautuu dokumenttielokuvan kiinnikkeistä, narratiivisuuden traditiosta ja syy-seuraussuhteiden logiikasta. Se on joka hetki ainutkertainen, eikä toistu koskaan samana.

Four Trick Pony rakentuu neljästä alkuluvullisesta osasta, jotka yhdessä luovat kaiken aikaa yhä uusia yhdistelmiä. Materiaalissa korostuu kokemuksellisuus, hetkellisyys, hetki, huomio, havainto ja havahtuminen. Teoksella ei ole alkua eikä loppua. Se alkaa, kun teoksen kokija astuu tilaan ja päättyy, kun kokija astuu ulos.

Alkusysäyksenä teokselle on ollut tekijöiden havainto kaikessa ja kaikkialla vastaan tulevasta tarinan vaatimuksesta. Four Trick Ponyn kautta he tutkivat, mitä tapahtuu, jos tarinasta kieltäytyy. Luommeko tarinan silti tahattomasti? Mitä vaihtoehtoisia tapoja kertoa maailmasta on? Tarvitsemmeko tarinaa vai voiko sen perimmäisen tarkoituksen, pyrkimyksen tavoittaa emotionaalisesti toinen ihminen, saavuttaa myös ilman sitä?

Pia Andell (s.1964) on ohjannut dokumentaarisia ja fiktiivisiä elokuvia jo kolmen vuosikymmenen ajan. Elokuvia on palkittu niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Syntyjään turkulainen Andell asuu nykyään Helsingissä.

Mina Laamo (s.1978) ohjaa ja tuottaa dokumentaarisia elokuvia. Elokuvissaan hän on tutkinut surua, riittämättömyyden tunnetta ja vierauden pelkoa – tunteita, joita emme haluaisi itsessämme kohdata.

Four Trick Pony on Andellin ja Laamon ensimmäinen yhteinen mediataideteos.

Näyttelyä ovat tukeneet AVEK – Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus.