Skip to main content

julkaistu 31.5.2021

Turun Taideyhdistys jakoi apurahoja ja koronatukea turkulaisille kuvataiteilijoille

Turun taidemuseota hallinnoiva Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry. jakaa vuosittain apurahoja Turun alueella asuville ammattikuvataiteilijoille. Tänä keväänä tukea myönnettiin 13 taiteilijalle yhteensä 47 000 euroa.

Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta myönnettiin 10 000 euroa kuvataiteilija Henna Aholle (s. 1977). Aho tunnetaan rohkeana maalarina, jonka työskentelyn keskiössä ovat materiaalit, niiden identiteetti, alkuperä, vaikuttavuus ja energia. Hänen tuotantoaan tullaan näkemään Forum Boxissa ja Turun Taidehallissa vuonna 2022.

Helena Bruunin rahaston 5 000 euron apuraha jaettiin kuvataiteilija Eeva-Maija Pulkkiselle (s. 1986). Pulkkinen työskentelee kuvanveiston ympärillä monivälineisesti veistosmateriaalien, kuvan ja tekstin kanssa. Myös yhteistyö ja yhteen kokoaminen ovat tärkeässä osassa hänen tekemistään. Pulkkisen teoksia oli esillä juuri päättyneessä AVANTGARDEN-ryhmänäyttelyssä Turun Nuottarannassa.

Pitkittyneen koronatilanteen vuoksi Taideyhdistys jakoi myös koronatukea taiteilijoille, joiden työskentelymahdollisuudet ovat vähentyneet tai toimeentulo vaarantunut koronakriisin vaikutuksesta. Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta jaettavan 2 000 euron suuruisen koronatuen saivat 10 kuvataiteilijaa: Shareef Abou Askar, Juha Allan Ekholm, Selma Haro, Lotta-Lucia Laine, Lotta Leka, Jone Mutka, Mikko Paakkola, Anna Saijonkivi, Anni Tahkola ja Sebastian Ziegler.

Haussa olleiden apurahojen lisäksi kuvataiteilija Antti Jussilalle myönnettiin 12 000 euron stipendi Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Henry Lönnforsin testamenttirahastosta. Rahastoon sisältyy myös Puolalanpuistossa sijaitseva Henry Lönnforsin ateljee, jossa Jussila työskentelee Turun Taideyhdistyksen valitsemana stipendiaattina vuosina 2021–2023.

Turun Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Ossan mukaan on tärkeää, että yhdistys voi olla mukana mahdollistamassa ja tukemassa taiteen tekemistä haastavassa tilanteessa. Ossa oli positiivisesti vaikuttunut hakemusten suuresta määrästä, monipuolisuudesta sekä erinomaisesta laadusta. Vuoden 2021 apurahat olivat haussa 15.3.–15.4.2021, ja määräaikaan mennessä hakemuksia vastaanotettiin 76 taiteilijalta tai työryhmältä. Taideyhdistyksen apurahat ovat haettavissa seuraavan kerran keväällä 2022.

*
Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry. on perustettu edistämään taiteen harrastusta, ymmärtämystä ja sen harjoittamista Varsinais-Suomen alueella sekä ylläpitämään taidekokoelmaa. Näistä toiminnoista on vastannut vuodesta 1904 Puolanpuistossa sijaitseva Turun taidemuseo, jonka veljekset Ernst ja Magnus Dahlström rakennuttivat ja lahjoittivat Turun kaupungille ylläpidettäväksi Taideyhdistyksen taidemuseotoiminnan käytössä.

Åbo Akademin säätiö perustettiin vuonna 1917 ja se hallinnoi nykyään yli 400 rahastoa. Säätiö myöntää vuosittain 15–20 miljoonaa euroa tieteelliseen tutkimukseen, koulutukseen, taiteeseen ja kulttuuriin kohdistettuja palkintoja, stipendejä ja apurahoja.

Lisätietoja

museonjohtaja Kari Immonen
(02) 2627 099 / 044 3122256
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä