Skip to main content

julkaistu 21.9.2021

ROYAL SALUTE

Turun taidemuseo 1.10.2021 – 9.1.2022

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen to 30.9.2021 klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Nationalmuseumin pääjohtaja Susanna Pettersson, Turun taidemuseon johtaja Kari Immonen ja vanhempi amanuenssi Christian Hoffmann esittelevät näyttelyn.

Näyttely on avoinna ennakkoon kutsuvieraille torstaina 30.9. klo 13-19.

 

Länsinaapurista kajahtaa! Royal Salute eli kuninkaallinen tervehdys esittelee eurooppalaista ja ruotsalaista taidetta 500 vuoden ajalta Tukholman Nationalmuseumin kokoelmista. Esillä on maalauksia, veistoksia, keramiikkaa ja nykytaiteen osalta valokuvia Ruotsin nykyisen kuningasperheen jäsenistä. Runsaat 50 teosta käsittävä kokonaisuus alkaa renessanssista ja jatkuu barokin, rokokoon ja uusklassismin kautta 1900-luvun alkuun sekä viimein vuosituhannen vaihteeseen. Se tuo tarkasteltavaksi meillä harvoin nähtyjä taidehistorian suurnimiä, kuten Adriaen de Vries, Cranach, Rubens, Boucher ja Manet sekä ruotsalaisklassikoita, kuten Roslin, Sergel ja Carl Larsson.

Royal Salute on monipuolinen aikamatka länsimaisen taiteen historiaan mutta myös sitä kehystävään Euroopan poliittiseen ja kulttuurihistoriaan. Se havainnollistaa, miten kansallinen taide on muotoutunut eri suunnista tulleitten kansainvälisten vaikutteiden sulatossa. Lisäksi se muistuttaa siitä, miten Ruotsin vallan aikaisten hallitsijoiden, kuten Kustaa II Adolfin, Kristiinan ja Kustaa III:n perintö elää yhä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kokonaisuuteen sisältyy myös useita kuninkaallisten omistamia taideteoksia, kuten Kustaa Vaasan hankkima Lucas Cranach vanhemman maalaus Lucretia, kuningatar Kristiinalle kuuluneet italialaiset fajanssiesineet sekä Kustaa III:n omistamat Rembrandtin maalaukset, jotka on myöhemmin luokiteltu mestarin ateljeetöiksi.

Antiikin värikkäisiin jumaltaruihin ja tarinoihin pohjautuvat aiheet, taiturilliset ja sisällöltään vertauskuvalliset asetelmat, korskeat edustusmuotokuvat ja intiimit sisäkuvat kertovat kunkin aikakauden arvostuksista ja tyyli-ihanteista siinä missä 1800-luvun jälkipuoliskon realismin nimeen vannovat henkilökuvat, urbaanit aiheet ja maalaismaisemat. Osa teoksista muistuttaa konkreettisesti Euroopan eri kansojen kohtaamisista, kuten 1600-luvulla sotasaaliina Prahasta ja Tanskasta Ruotsiin kulkeutuneet suurikokoiset pronssiveistokset.

Royal Salute on tuotettu yhteistyössä Nationalmuseumin kanssa ja se on räätälöity Turun taidemuseoon Nationalmuseumin Sex sekler av samtid -kiertonäyttelyn pohjalta. Näyttelyyn liittyy syksyn aikana järjestettävä etäopastusten sarja, jossa eri alojen asiantuntijat taustoittavat mielenkiintoisesti näyttelyn teemoja.

Vuonna 1866 avatun Nationalmuseumin kokoelmat ovat Pohjoismaiden suurimmat ja kuuluvat laaja-alaisuudessaan ja ajallisessa ulottuvuudessaan myös Euroopan merkittävimpiin. Museon perustan muodostavat Ruotsin kuninkaalliset taidekokoelmat, joita on kartutettu 1500-luvulta lähtien. Niiden pohjalta perustettiin 1792 Tukholman linnaan kuninkaallinen museo (Kongl. Museum), joka avattiin yleisölle 1794, vain vuosi Louvren jälkeen. Nationalmuseum on yksi Euroopan vanhimpia julkisia taidemuseoita. Kuvataiteiden lisäksi sen kokoelmiin sisältyy laaja kirjo taidekäsityötä ja taideteollisuutta eri ajoilta ja eri kulttuureista.

Lisätietoja

vanhempi amanuenssi Christian Hoffmann
040 6323 375 / christian.hoffmann@turuntaidemuseo.fi

museonjohtaja Kari Immonen
044 312 2256 / kari.immonen@turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä