Skip to main content

julkaistu 1.11.2022

Dahlström Eminentia 2022 –palkinto Juha Jorolle

Turkulainen kuvataidepalkinto merkittävästä elämäntyöstä jaetaan nyt toista kertaa.

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistys on myöntänyt Dahlström Eminentia 2022 -palkinnon kuvataiteilija Juha Jorolle. Kolmen vuoden välein ansioituneesta taiteellisesta elämäntyöstä turkulaiselle kuvataiteilijalle myönnettävä palkinto jaetaan nyt toista kertaa. 15 000 euron suuruisen palkintosumman lisäksi palkintoon sisältyy vuonna 2024 järjestettävä näyttely Turun taidemuseon Studiossa.

Juha Joro (s. 1957) tunnetaan tunnelmallisista teoksistaan, joka käsittelevät usein ajan kulkuun ja hiljaisuuden kokemiseen liittyviä teemoja. Hänen ilmaisuvälineinään ovat olleet sekatekniikkapiirustus, taidegrafiikka sekä kahtena viime vuosikymmenenä myös valokuvaan pohjautuvat ilmaisutavat. Pitkän uransa varrella Joro on vaikuttanut kotimaiseen kuvataidekenttään niin taiteilijana, Turun Piirustuskoulun taidegrafiikan opettajana, Turun Taidegraafikkojen puheenjohtajana, Suomen Taidegraafikkojen hallituksessa kuin Turun Taideyhdistyksen hallituksessakin. Hän on pitänyt kolmisenkymmentä yksityisnäyttelyä ja suuren määrän ryhmänäyttelyitä. Vuonna 2019 hänelle myönnettiin taiteilijaeläke.

Palkinnon perusteina Turun Taideyhdistys mainitsee Joron laajan tuotannon merkittävyyden, työskentelyn uudistumisen ja edelleen aktiivisen taiteilijauran. Joron panos opettajana on vaikuttanut vahvasti turkulaisen nuoremman taiteilijapolven tekemiseen ja erilaisissa järjestö- ja luottamustehtävissä koko kotimaisen taiteilijakunnan asemaan. Nykyisin Salon Halikossa asuva taiteilija on toiminut Turun alueella koko uransa aina valmistuttuaan Turun Piirustuskoulusta vuonna 1984. Hän on kuvataidekriitikko Lars Saaren sanoin taiteelleen syvästi omistautunut kuvantekijä, hiljaisen ilmaisun mestari, joka on systemaattisesti vastustanut populaareja tai populistisia kuvantekotapoja.

Joro kuvaa palkitsemisen merkitystä itselleen ja työskentelylleen seuraavasti: ”Dahlström Eminentia -palkinto mahdollistaa taiteellisen työni jatkumisen ja keskeisten työvälineiden päivittämisen sekä edesauttaa uusien taiteellisten aiheiden toteutumista. Näyttely taidemuseon Studiossa on upea ja innostava mahdollisuus tuoda esiin uusinta tuotantoani, ja sen ajankohta vuonna 2024 osuu hienosti 40-vuotistaiteilijajuhlaani, mistä olen todella kiitollinen Turun Taideyhdistykselle. Ennen kaikkea palkinto vaikuttaa minuun henkisesti voimaannuttavasti. Otan palkinnon mielihyvin vastaan tunnustuksena vuosikymmenten aikana tehdystä taiteellisesta työstäni sekä toiminnasta turkulaisen kuvataiteen kentällä ja turkulaisen kuvataiteen hyväksi.”

Dahlström Eminentia -palkinto kunnioittaa ja jatkaa Ellen ja Magnus Dahlströmin perintöä poikkeuksellisen merkittävänä turkulaisen taiteen ja tieteen mahdollistajana. Ensimmäinen Dahlström Eminentia -palkinto myönnettiin 2019 Anna-Maija Aarrakselle. Palkinto myönnetään Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta. Rahastosta jaetaan myös vuosittain apurahoja turkulaisille kuvataiteilijoille sekä avustuksia Turun taidemuseolle, Turun Taideyhdistykselle ja Åbo Svenska Teaterföreningille. Kauppaneuvos Magnus Dahlström (1859–1924) hoiti veljensä Ernst Dahlströmin kanssa turkulaista C. M. Dahlströmin kauppahuonetta. Liiketoimiensa ohella Dahlströmit olivat tunnettuja mesenaatteja ja heidän mittava lahjoituksensa mahdollisti Turun taidemuseon rakennuttamisen. Magnus ja Ellen Dahlström olivat lapsettomia ja he jättivät pääosan omaisuudestaan Åbo Akademin säätiölle, Åbo Svenska Teaterille ja Turun Taideyhdistykselle.

LISÄTIETOJA

museonjohtaja Kari Immonen
044 3122256 / kari.immonen@turuntaidemuseo.fi

taiteilija Juha Joro
040 514073 / jmj@juhajoro.fi
www.juhajoro.fi

Seuraa meitä