Skip to main content

julkaistu 21.6.2022

Turun Taideyhdistys jakoi apurahoja ja koronatukea turkulaisille kuvataiteilijoille

Turun taidemuseota hallinnoiva Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry. jakaa vuosittain apurahoja Turun alueella asuville ammattikuvataiteilijoille. Tämän kevään haussa tukea myönnettiin 13 taiteilijalle yhteensä 47 000 euroa.

Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta myönnettiin 10 000 euroa kuvataiteilija Lilli Haapalalle (s. 1984). Haapala työskentelee muun muassa videon, installaation ja paikkasidonnaisen taiteen keinoin, ja hänen teoksensa käsittelevät ihmisen suhdetta luonnon ympäristöön ja toiseuteen. Viime vuosina hän on työskennellyt Searching for utopia nimisen projektin parissa. Sen keskiössä ovat erilaiset utopistiset maailmat, luonnon ja teknologian suhde, eri dystopioiden vaikutus mielikuvitukseen ja unelmointiin.

Helena Bruunin rahaston 5 000 euron apuraha jaettiin kuvanveistäjä Umppa Niinivaaralle (s. 1970). Niinivaara on viime vuosina keskittynyt rakukeramiikan, hurmaavan ja haastavan keramiikan polttomenetelmän, tutkimiseen ja oppimiseen. Hänen työskentelynsä innoittajana toimii jatkuvasti taiteilijalle läsnä oleva luontokokemus, sen välittämä ajattomuus ja syvä rauha. Niinivaaran tuotantoa nähdään seuraavan kerran syksyllä Turun taidemuseon Studiossa.

Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta jaettavan 2 000 euron suuruisen koronatuen saivat kymmenen kuvataiteilijaa: Vesa Aaltonen, Riikka Aihinen, Anna Ellmén, Sini-Meri Hedberg, Sanna Horvath, Heli Lundström, Mika Natri, Anna Tahkola, Fanny Varjo ja Niina Villanueva.

Haussa olleiden apurahojen lisäksi kuvataiteilija Antti Jussilalle myönnettiin 12 000 euron stipendi Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Henry Lönnforsin testamenttirahastosta. Rahastoon sisältyy myös Puolalanpuistossa sijaitseva Henry Lönnforsin ateljee, jossa Jussila työskentelee Turun Taideyhdistyksen valitsemana stipendiaattina vuosina 2021–2023.

Turun Taideyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Ossa iloitsee, että yhdistys voi olla vuosittain mukana tukemassa ja mahdollistamassa paikallisten kuvataiteilijoiden työskentelyä. Tänä vuonna vastaanotettujen hakemusten monipuolisuus ja korkea taso saavat myös häneltä kiitosta. Nyt jaettavat apurahat olivat haussa 15.3.–15.4.2022, ja määräaikaan mennessä hakemuksia vastaanotettiin 40 taiteilijalta tai työryhmältä. Taideyhdistyksen apurahat ovat haettavissa seuraavan kerran keväällä 2023.

*
Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry. on perustettu edistämään taiteen harrastusta, ymmärtämystä ja sen harjoittamista Varsinais-Suomen alueella sekä ylläpitämään taidekokoelmaa. Näistä toiminnoista on vastannut vuodesta 1904 Puolanpuistossa sijaitseva Turun taidemuseo, jonka veljekset Ernst ja Magnus Dahlström rakennuttivat ja lahjoittivat Turun kaupungille ylläpidettäväksi Taideyhdistyksen taidemuseotoiminnan käytössä.

Åbo Akademin säätiö perustettiin vuonna 1917 ja se hallinnoi nykyään yli 400 rahastoa. Säätiö myöntää vuosittain 15–20 miljoonaa euroa tieteelliseen tutkimukseen, koulutukseen, taiteeseen ja kulttuuriin kohdistettuja palkintoja, stipendejä ja apurahoja.

Lisätietoja

museonjohtaja Kari Immonen
040 6323 377  / 044 3122256
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä