SINI PELKKI

4.10.–24.11.2024

Sini Pelkin Studio-tilaan asettuva installaatio koostuu valokuvateoksista, näkymättömästä, muuttuvasta rytmistä ja liikkeestä, jonka (näyttelyn) katsoja määrittää. Esillä on myös Pelkin 16 mm filmille kuvattu liikkuvan kuvan teos Present (2024).

”Pelkki jatkaa Presentissä  vuonna 2018 valmistuneen Sheet No4:n ja kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneen Departing Shadown aloittamia kuvan rakentamisen ja siihen sijoittumisen teemojen käsittelyä. Presentissä esiintyvä Keiko Yamamoto on mukana myös kahdessa muussa filmissä. Kolmea teosta yhdistää myös niiden kaanonmainen luonne, jossa jokainen kommentoi jollain tavalla edeltäjäänsä.

Nimellään lahjaan, esittämiseen ja läsnäoloon viittaavassa Presentissä on kolme kerronnallista tasoa. Tilallisuus, kameran silmä ja ihmisen keho esiintyvät teoksessa symbolisesti toistuvina kolmen ryhminä, kuten kolmen käden ja kolmen peilin aiheina.”

-Ote Sini Monosen kirjoittamasta tekstistä Läsnäolo.

Sini Pelkki (s. 1978) on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee valokuvan ja liikkuvan kuvan parissa. Häntä kiinnostaa näkemisen subjektiivisuus, katsomisen rajallisuus ja mahdollisuus, tilallinen ajattelu ja liike sekä näihin kätkeytyvät elämät. Pelkki on valmistunut kuvataiteen kandidaatiksi Lontoon Chelsea College of Art and Designista vuonna 2002 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Suomen Taideyhdistys myönsi hänelle William Thuring-nimikkopalkinnon vuonna 2014 ja vuonna 2017 Pelkki oli yksi Below Zero-palkinnon ehdokkaista. Pelkin teoksia kuuluu muun muassa Saastamoisen säätiön, Kiasman ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

sinipelkki.net

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.