ANTTI JUSSILA

aprikoosipuut ovat
26.1. – 17.3.2024

Näyttelyn nimi aprikoosipuut ovat juontuu tanskalaisen Inger Christensenin runoteoksen alfabet (1981) ensimmäisestä runosta abrikostræerne findes, abrikostræerne findes. Olla-verbin (findes) kautta runokokoelma tutkii ja löytää kaikkea, mitä on. Ajatus on toiminut myös Antti Jussilan visuaalisen ajattelun inspiraationa ja lähtökohtana näyttelyä työstäessä.

Jussilan teokset ovat eräänlaisia esinekoosteita, jotka muodostavat kulkureittejä kohti kasvua, kehitystä ja tuhoa. Visuaalisella tasolla ne viittaavat soluihin, hiukkasiin, röntgenkuviin, ruudun halkeamiin, lasiin, metalliin, ruosteeseen – kaikkeen samanarvoisina ja toisiinsa sotkeutuneina. Teoksia rajaaviin metallisiin rankoihin kiinnittyneet materiaalit vaikuttavat paikalleen sattumalta eksyneiltä. Kokonaisuus tuntuu olevan siirtymävaiheessa: joko haipumassa pois tai kasvamassa kohti uutta.

Eleet, merkit ja jäljet asettuvat laajempaan asioiden ketjuun. Tabletin ruutua jäljittelevissä kuvissa materiaali väreilee ja säröytyy, jacquardkankaissa pikselit siirtyvät sidoksiksi ja yhä lankojen monimutkaisen lomittumisen kautta kuvioksi, tahriintuneissa silkkihuiveissa on pääkalloja muistuttavia piirustuksia, joiden muodoissa versoaa jänteitä, kasveja, hyönteisiä ja värikkäitä gridejä. Kaiverrukset museon seinässä muistuttavat toukkien kaarnan alle syömiä onkaloita, joista sienet pääsevät sisään, vedensaanti estyy ja lopulta puu menehtyy. Pinnalla kaikki näyttäytyy vain esteettisenä kirjoituksena.

Antti Jussilan (s. 1979) taiteellinen työskentely on monivälineistä ja pohjautuu usein yhteistyölle. Hän on tehnyt Turun Taideakatemiasta vuonna 2007 valmistuttuaan kokeellista elokuvaa, installaatioita, esityksiä ja musiikkia eri kokoonpanoissa, ja käsitellyt teoksissaan tavanomaisen sekoittumista sci-fiin, fantasiaan, käsityksiemme häivealueisiin sekä esteettisiin umpikujiin. Aprikoosipuut ovat päättää Jussilan kauden 2021–2023 Puolalanpuistossa sijaitsevassa Henry Lönnforsin ateljeessa, jossa hän työskenteli Turun taidemuseota ylläpitävän Turun Taideyhdistyksen valitsemana stipendiaattina. Ateljee on osa Henry Lönnforsin rahastoa, jonka omistaa ja jota hallinnoi Åbo Akademin säätiö.

anttijussila.eu

Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Turun Taideyhdistys.