Skip to main content

julkaistu 22.1.2020

Löytöretkiä: Lars Göran Johnssonin kokoelma 24.1.-17.5.2020

Turun taidemuseo 24.1. – 17.5.2020

Lehdistötilaisuus to 23.1.2020 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku). Keräilijä Lars Göran Johnsson ja museonjohtaja Kari Immonen esittelevät näyttelyn.

Avajaiset to 23.1. klo 18–20. Tervetuloa!

Löytöretkiä esittelee lääketieteen ja kirurgian tohtori Lars Göran Johnssonin (s. 1930, Tampere) runsaan 500 teoksen lahjoituskokoelman sen keskeisten osa-alueiden kautta. Näyttely täyttää poikkeuksellisessa laajuudessaan museon molemmat näyttelykerrokset ja nostaa esiin modernismin klassikoita ja pohjoismaisia nykytaiteen kärkinimiä.

Keräilijän näköinen, rohkea ja monisärmäinen kokonaisuus ilmentää Johnssonin elämänvaiheita ja kiinnostusta ajan ilmiöitä kohtaan. Ensimmäiset taidehankintansa Johnsson teki 50-luvun alussa mutta kertoo identifioituneensa keräilijäksi vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Taiteen hankkimista on motivoinut ja siihen on johdattanut ennen kaikkea esteettinen nautinto. Johnssonin sydän on sykkinyt läpi vuosikymmenten ei-esittävälle taiteelle, varsinkin konkretismi eri muodoissaan on hänelle läheistä. Kokoelman kiintotähtiin kuuluvan Matti Kujasalon rinnalle ovat liittyneet mm. ruotsalainen Jesper Nyrén ja amerikkalainen klassikkomaalari Harvey Quaytman.

Näyttely tuo myös nähtäväksi teoksia keskeisiltä kotimaisilta tekijöiltä, kuten Birger Carlstedt, Juhani Harri, Greta Hällfors-Sipilä, Ismo Kajander, Olli Lyytikäinen ja Silja Rantanen. Pohjoismaista näkökulmaa kokoelmaan avaavat mm. Olle Bærtling, Jens Fänge ja Frida Orupabo. 2000-luvulla Johnsson on hankkinut erityisesti nuorten ekspressionistien maalaustaidetta, joka luo kiinnostavaa kontrastia kokoelman muutoin hillittyyn yleisilmeeseen. Tätä suuntausta näyttelyssä edustavat mm. Johanna Ehrnrooth, Jukka Korkeila, Elina Merenmies, Anna Retulainen, Jyrki Riekki ja Janne Räisänen.

Murroskausien taiteesta kiinnostunut Johnsson on viime aikoina laajentanut perspektiiviään myös nykyvalokuvan ja kuvanveiston piiriin. Suomalaisista valokuvaajista mm. Ulla Jokisalo ja Esko Männikkö ovat kokoelmassa hyvin edustettuna ja tuoreimpiin ostoihin kuuluvat amerikkalaisen Grey Crawfordin arkkitehtoniset valokuvat. Intohimoinen suhde taidehistoriaan ja arkkitehtuuriin on näkyvissä myös monissa muissa eri kausina tehdyissä teoshankinnoissa.

Vuonna 2016 Turun taidemuseolle lahjoitettu Lars Göran Johnssonin kokoelma on yksi Suomen merkittävimpiä edelleen karttuvia yksityiskokoelmia. Mittava lahjoitus vahvistaa Turun taidemuseon kokoelman olemassa olevia painotuksia pohjoismaisen taiteen osalta, mutta se avaa kokoelmaan myös uusia tulokulmia amerikkalaiseen ja keskieurooppalaiseen taiteeseen. Vaikka Löytöretkiä esittelee nyt yli 150 teosta, suurin osa runsaslukuisesta kokoelmasta jää odottamaan museon tulevia näyttelyitä.

Lisätietoja
museonjohtaja Kari Immonen
puh. (02) 2627 099 / 044 312 2256
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä