Skip to main content
1.9.2021

Miljoonan puun talkoot

Turun taidemuseo
keskiviikkona 1. syyskuuta 2021 klo 11.00 – 17.00
Maksuton, kaikille avoin tapahtuma
Taimijako tapahtuu ulkona Turun taidemuseon edustalla
Miljoonan puun talkoot

Miljoonan puun talkoot on osallistava projekti, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Talkoiden tavoitteena on laaja-alaisen yhteistyön myötä istuttaa Suomeen miljoona puuta, sekä rakentaa puita istuttamalla hiljaisia tiloja, jotka luovat vehreyttä, lisäävät hyvinvointia ja auttavat luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.

Taimijako

Kutsumme kaikki turkulaiset mukaan Miljoonan puun talkoisiin! Jaamme museon edustalla ilmaisia taimia keskiviikkona 1.9.2021 klo 11-17. Jaossa on yhteensä 500 koivun, tammen, männyn ja kuusen taimea, joita kaikki halukkaat voivat istuttaa omaan pihaansa tai Turun kaupungin osoittamalle istutusalueelle Laukkavuorenpuistoon, Västäräkinkadulta lähtevän Tiltaltinpolun varrelle. Kaupungin metsänhoito on paikalla Laukkavuorenpuistossa 1.9. klo 11-15 neuvomassa taimien istuttamisessa. Taimet projektiin tulevat Harviala Oy:ltä, Suomen vanhimmalta taimitarhalta.

FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/581307019541120

Puun istuttaminen on ympäristöteko mutta samalla myös osa nykytaideteosta. Miljoonan puun talkoiden taustalla on taiteilija Nina Backmanin Silence Project -kokonaisuus. Jokamiehenoikeuksista inspiraationsa saanut Silence Project nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkitystä, sekä näiden vaikutusta suomalaiseen kulttuurin, arvoihin ja identiteettiin.

Turun taidemuseo on mukana Miljoonan puun talkoissa pyrkimyksenään innostaa turkulaisia ilmastotekoihin nykytaiteen keinoin. Samalla museo itse aloittaa oman ympäristötyöhankkeen ympäristöystävällisemmän museoarjen saavuttamiseksi.

Taimen istutusohjeet
Voit istuttaa taimen omalle pihallesi, mökillesi tai Turun kaupungin osoittamalle istutuspaikalle Laukkavuorenpuistoon Tiltaltinpolun varrelle. Ethän istuta taimea puistoihin tai muiden pihoille ilman lupaa (esimerkiksi taloyhtiön piha). Toivomme, että taimesi saa kasvaa rauhassa. Taimi voidaan kuitenkin poistaa, jos se on istutettu sopimattomaan paikkaan tai ei mahdu kasvamaan istutetussa paikassa.
Istuta taimi mahdollisimman pian, mielellään viikon sisällä noutamisesta. Pidä paakku säilytyksen ajan kosteana kastelemalla jopa päivittäin. Paakku ei saa kuivua missään vaiheessa eikä olla alttiina tuulelle. Säilytys ulkona paakku suojattuna on suotavampaa kuin sisätiloissa.
Istutusta edeltävänä päivänä kastele paakku läpimäräksi. Etsi taimelle mielellään valoisa paikka (varsinkin männylle ja koivulle) ja jossa sillä on ympärillään mielellään metristä kahteen vapaata kasvutilaa. Käännä lapiolla maata ja poista hieman pintakerrosta. Kaiva n. 30cm kuoppa ja lisää puutarhamultaa/turvetta kuoppaan. Istutettaessa paakun yläreuna peitetään multaan n. 2 cm syvyydeltä. Tiivistä kevyesti polkemalla. Kastele taimi vielä kertaalleen, ja jos mahdollista niin jatka viikoittain kastelua jos kelit jatkuvat kuivina. Taimen juuristoalue on syytä pitää vapaana rikkakasveista, koska pienenä puuntaimi ei vielä pysty kilpailemaan muiden kasvien kanssa.
Lähde: Metsänviljelyopas
Takaisin tapahtumakalenteriin