Skip to main content

julkaistu 16.4.2018

Turun taidemuseo - Åbo konstmuseum

Odotettu julkaisu kokoaa Dahlströmien afäärit ja graniittilinnan taiteen kuvankauniisiin kansiin

Turun taidemuseo on julkaissut laajan, uutta tutkimuksellista tietoa sisältävän teoksen Turun taidemuseo – Åbo konstmuseum (2018), jonka aiheena on Turun taidemuseon historia ja kokoelmat. Julkaisu valottaa Suomen vanhimpiin kuvataideinstituutioihin kuuluvan Turun taidemuseon toimintaa tuoreista näkökulmista. Edellisestä museota esittelevästä julkaisusta on vierähtänyt jo yli kymmenen vuotta ja kattavaa teosta on kaivattu jo pitkään.

Julkaisun mielenkiintoisista artikkeleista vastaavat alan johtavat asiantuntijat. Turun taidemuseon kokoelmien muodostumista, erityispiirteitä ja avainteoksia tarkastelee Ateneumin johtaja, dosentti Susanna Pettersson. Museon kansainväliseen näyttelyohjelmistoon pureutuu puolestaan taidehistorioitsija, FT Hanna-Leena Paloposki. Historiaa vetävästi tutkiva dosentti Teemu Keskisarja kertoo taidemuseon rakennuttaneiden liikemiesveljesten Ernst ja Magnus Dahlströmin elämästä ja afääreistä. Museon historian yleisesittelystä vastaa Turun taidemuseossa työskennellyt FM Anna Franck ja museon lähihistoriaan ja nykyhetkeen luo oman katsauksensa Turun taidemuseon johtaja Kari Immonen.

Julkaisu on koottu eri lukijaryhmien intressejä ajatellen, niin että se palvelee niin museovierasta kuin taiteentutkijaa. Runsas kuvitus keskittyy laadukkaisiin teoskuviin ja kiinnostaviin arkistolöytöihin. Lisäksi mukana on myös yleisöltä saatuja kuvia. Kauniin taiton on tehnyt moneen kertaan palkittu graafikko Minna Luoma / Candy Graphics ja toimitustyöstä on vastannut amanuenssi Mia Haltia. 320-sivuinen julkaisu on suomen- ja ruotsinkielinen ja myöhemmin tänä vuonna julkaistaan myös englanninkielinen painos. Julkaisu on saatavilla Turun taidemuseon museokaupasta.

Julkaisua ovat tukeneet FILI – Kirjallisuuden vientikeskus, Svenska Kulturfonden ja Turun Taidemuseon Ystävät ry.

Lisätietoja
museonjohtaja Kari Immonen
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi
puh. (02) 262 7099 / 044 312 2256
www.turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä