Skip to main content

julkaistu 30.5.3032

Sophia Al-Maria: Beast Type Song

Turun taidemuseo, Pimiö 9.6.–27.8.2023

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 8.6.2023  klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 8.6.2023  klo 17–19.

Beast Type Song (2019) on 38-minuuttinen, erilaisista teksteistä, perimätiedosta, musiikista, tanssista, postapokalyptisestä tieteiskirjallisuudesta ja apokalyptisesta todellisuudesta punottu kertomus kielen petollisuudesta. Kerroksellinen teksti täynnä viitteitä, koodattuja merkityksiä, käännöksiä ja käännösvirheitä, lainauksia, käsikirjoituksia ja sisäpiirivitsejä syntyi Sophia Al-Marian turhautumisesta kieleen, kirjoittamiseen ja työhönsä kaupallisen television käsikirjoittajana. Taiteilija onkin kuvaillut teoksen tekoprosessia kuin ärsyttäväksi yskäksi, joka muuttui jostain syvältä kumpuavaksi petomaiseksi karjunnaksi.

Arkistomateriaalia ja näyteltyjä kohtauksia sekoittaen Beast Type Song kokoaa yhteen joukon eri mieltä olevia keskustelijoita, joista osa on jo kauan sitten kuolleita ja mytologisoituja (Michelle Cliff, Mohamed Choukri, Ghassan Kanafani, Shakespearen Caliban) ja osa nykyisiä (taiteilija Tosh Basco, näyttelijät Elizabeth Peace ja Yumna Marwan, Al-Maria ja valkoiset kyyhkyset). Tarinaa kehystää libanonilaisen Etel Adnanin vuonna 1989 julkaistu runoteos The Arab Apocalypse. Päähenkilöt kuljettavat elokuvaa eteenpäin ei-lineaarisin hyppäyksin tarkastellessaan kolonialistista perimäänsä ja etsiessään piirtämisen, liikkeen ja musiikin kautta sanatonta, korjattua ja vapaampaa olemisen tapaa. Teosnimen lyhenteellä BTS Al-Maria viittaa making of -genreen, jossa elokuva- tai tv-tuotantoa päästään seuraamaan kulissien takana (behind-the-scenes). Samalla sen haastaa myös katsojaa pohtimaan, miten oma käsikirjoituksemme on kirjoitettu.

Sophia Al-Maria (s. 1983) on Lontoossa asuva ja työskentelevä qatarilais-amerikkalainen taiteilija, kirjoittaja ja elokuvantekijä, jonka tuotantoa yhdistää kiinnostus tarinankerronnan ja myyttien voimaan ja vaihtoehtoisten historioiden ja tulevaisuuksien kuvitteluun. Hänen kieltä, imperialismia, postkolonialistista identiteettiä ja vastahistoriaa käsittelevät teoksensa yhdistävät kriittisen tarkkuuden ja affektiivisen latauksen syventyessään tutkimaan ja dramatisoimaan nykyhetkeä. Beast Type Song (2019) on ensimmäinen osa trilogiaa, joka jatkuu teoksilla Tender Point Ruin (2021) ja Tiger Strike Red (2022).

Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Courtesy of the artist, Anna Lena Films, Paris and Project Native Informant, London.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä