Skip to main content

julkaistu 30.5.2023

SASHA HUBER: YOU NAME IT

Turun taidemuseo 9.6.–27.8.2023

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 8.6.2023 klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 8.6.2023 klo 17–19.

Kesällä Turun taidemuseon alakerran valtaa Sasha Huberin ensimmäinen laaja museonäyttely Suomessa. Huber (s. 1975 Zürich) on Helsingissä asuva, kansainvälisesti toimiva kuvataiteilija-tutkija, jonka työskentely haastaa historiaan ja arkistoihin sisäänkirjoitettua rasismia. Maailmalla kiertäneellä näyttelyllään YOU NAME IT hän tarkastelee kolonialistisen menneisyyden jälkiä ympäristössämme paikkojen nimeämisen ja muiden muistamisen tapojen kautta. Keskiössä on taiteilijan pyrkimys korjata kolonialistisia ja historiallisia traumoja taiteen avulla.

Huberin tuotannon lähtökohta on historioitsija ja aktivisti Hans Fässlerin vuonna 2007 käynnistämä Demounting Louis Agassiz -kampanja, jonka tavoitteena on purkaa sveitsiläissyntyisen luonnontieteilijä ja jäätikkötutkija Louis Agassizin (1807–1873) rasistista perintöä. Agassizin tieteellisiä saavutuksia glasiologian, paleontologian ja geologian saralla on kunnioitettu nimeämällä hänen mukaansa yli 80 maamerkkiä Maassa, Kuussa ja Marsissa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt hänen ”tieteellinen” rasisminsa sekä se, miten hän edisti aktiivisesti mustien ihmisten alistamista, riistoa ja segregaatiota.

Huber kyseenalaistaa kollektiivisen muistamisen narratiivia kysymällä keitä ja mitä me muistamme – ja ennen kaikkea miten. Monialaisen yhteistyönsä kautta taiteilija pyrkii uudelleen neuvottelemaan epäoikeudenmukaisia valtasuhteita, tekemään oikeutta sorretuille sekä ottamaan haltuun ja uudelleen nimeämään kiistanalaisia kohteita, kuten vuorenhuippuja, jäätiköitä ja järviä. Performatiiviset, korjaavat interventiot ovat taiteilijan keino hoivaten kumota historian jo aiheuttamia vahinkoja. Niittipistoolilla toteutettuihin muotokuviin, joita Huber kutsuu sanalla pain-things, liittyy ajatus symbolisesta vastaan taistelemisesta ja toisaalta kolonialismin jättämien haavojen ompelemisesta ja parantamisesta.

YOU NAME IT kokoaa yhteen Huberin videoteoksia, valokuvia, performansseja, installaatioita ja niittimuotokuvia yli kymmenen vuoden ajalta. Turussa nähdään myös kevään 2023 aikana valmistuneita, ennen näkemättömiä teoksia. Näyttely on kiertänyt vuosien 2022–2023 aikana Torontossa, Rotterdamissa ja Lontoossa, ja se jatkaa Turun jälkeen Sioniin. Kiertonäyttelyn aloitteesta ja organisoinnista on vastannut The Power Plant Contemporary Art Gallery yhteistyökumppaneinaan Kunstinstituut Melly, Autograph ABP, Turun taidemuseo ja Ferme-Asile Centre Artistique et Culturel.

Taiteilijan työskentelyä tukee Taike. Turun taidemuseon näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Lisätietoja

amanuenssi Selina Kiiskinen
040 6323 375
selina.kiiskinen@turuntaidemuseo.fi

sashahuber.com

Seuraa meitä