Skip to main content

julkaistu 27.1.2022

Pinja Valja: Tehdä elokuva vain tavatakseen Veran

Turun taidemuseo, Pimiö 28.1. – 20.3.2022

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 27.1.2022 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Näyttely on avoinna ennakkoon kutsuvieraille torstaina 27.1. klo 13-19. Huomioithan voimassaolevat koronaohjeistukset. Käytössämme on koronapassi.

Tehdä elokuva vain tavatakseen Veran (2021) on todellisiin tapahtumiin perustuva lyhytelokuva kahden naisen, mediataiteilija Pinja Valjan ja malli Vera Ruuskan, kohtaamisesta. Lapsuudessaan Pinja haaveili elämästä prinsessana. Prinsessan tärkein tehtävä oli pukeutua hienoihin vaatteisiin ja olla kaunis ja ihailtu – aivan kuin nykypäivän mallin. Pinja ryhtyy tekemään dokumenttia Verasta tutkiakseen omaa lapsuudenhaavettaan.

Pinjan silmissä Vera muistuttaa myyttistä olentoa, joka ei tunnu kuuluvan tähän maailmaan. Mutta miten tehdä elokuvaa, kun sen kohde kieltäytyy näyttäytymästä tai näyttämästä mitään itsestään? Teos seuraa dokumenttiprojektia aina lapsuusmuistoista muotikuvauksiin, kun Veraan tutustuminen johdattaa Pinjan pohtimaan omaa identiteettiään ja sen performatiivisuutta. Samalla se herättää kysymyksen, voisiko Veran elämäntavan herättämän kateuden kääntääkin voimavaraksi. Voiko omille silmilleen olla edes kateellinen?

Teoksen kesto on 16 minuuttia, ja se esitetään 20 minuutin välein alkaen tasatunnein.

Pinja Valja (s. 1984) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka työskentely painottuu lyhytelokuviin ja videoteoksiin. Keskeinen teema Valjan teoksissa on jatkuva virtaus todellisuuden ja totuuskäsitysten välillä – se, kuinka kulttuuriset uskomukset, psykologiset rakenteet, kieli ja empiirinen kokemusmaailma muovaavat sitä, millaisena todellisuus yksilölle näyttäytyy. Valja yhdistelee teoksissaan usein dokumentaarisia ja fiktiivisiä aineksia.

Teoksen toteutusta ovat tukeneet Koneen säätiö, AVEK ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.pinjavalja.com

Seuraa meitä