Skip to main content

julkaistu 11.3.2024

Maija Tammi: Octomom

Turun taidemuseo, Pimiö 22.3.–19.5.2024

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 21.3.2024  klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 21.3.2024 klo 17–19.

Mustekalan ja ihmisen viimeinen yhteinen esi-isä oli luultavasti 750 miljoonaa vuotta sitten elänyt matomainen olento, jolla oli silmätäpliä. Sen jälkeen molemmista lajeista on kehittynyt älykkäitä, mutta hyvin eri tavalla. Mustekala on ainoa olento, jonka aivoista kolme neljäsosaa sijaitsee sen kahdeksassa lonkerossa. Se on kuin toiselta planeetalta ja samaan aikaan kovin kaltaisemme.

 Octomom-teoksessa mustekala, ihminen ja aika kietoutuvat toisiinsa. Installaatio yhdistää videomateriaalia Octomomista, äänitarinan mustekalan haudonnasta ja taitelijan omakuvan vastasyntyneen kanssa. Tutkijoiden Octomomiksi nimeämä mustekala (Graneledone boreopacifica) hautoi muniaan Monterey-kanjonissa Tyynellä valtamerellä 53 kuukauden ajan, mikä on maailman pisin tiedetty haudonta-aika. Monterey Bay Aquarium -tutkimusinstituutin tutkijaryhmän robotti kävi Octomomin luona yhteensä 18 kertaa. Teoksessa nähdään robotin kuvaamaa materiaalia.

Maija Tammi on tutkinut viimeaikaisissa teoksissaan kykyämme tuntea ja sitä, miten opimme tuntemaan. Vaikka emme voi koskaan täysin tietää, millaista olisi olla mustekala, voimme kuitenkin leikitellä ajatuksella. Voimme yrittää ymmärtää ja samalla mahdollisesti kehittää tunteita muunlajisia kohtaan. Octomom ehdottaa äitiyden kokemuksen jakamista toisen lajin yksilön kanssa ja kysyy, mitä empatia oikeastaan on.

Maija Tammi (s. 1985, Lieto) on palkittu suomalainen taiteilija ja taiteen tohtori, jonka valokuvat ja videot tutkivat kuoleman ja kuolemattomuuden kysymyksiä taidetta ja tiedettä yhdistäen. Tammi työskenteli kuusi vuotta kuvajournalistina ennen taiteilijauraansa. Hän väitteli taiteen tohtoriksi 2017. Tammen praktiikkaa kuvaa halu tutkia asioita perin pohjin, ja hän työskentelee usein eri alojen taiteilijoiden, tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. Hän on esittänyt teoksiaan laajalti kansainvälisesti näyttelyissä ja viidessä julkaisussaan. Suomessa hänen teoksiaan on nähty viimeksi Valokuvataiteen museossa vuonna 2023. Tänä vuonna niitä esitellään Suomen lisäksi Norjassa, Alankomaissa, Saksassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
turuntaidemuseo.fi

maijatammi.com

Seuraa meitä