Skip to main content

julkaistu 19.10.2021

Luennot & Äärellä

Taidemuseon tapahtumat peilaavat Royal Salute-näyttelyn teemoja nykyilmiöihin

LOKAKUUN TEEMANA KUNINKAALLISUUS

 

Syksyn aikana eri alojen asiantuntijat inspiroivat keskusteluun ja taustoittavat Turun taidemuseossa esilläolevan Royal Salute -näyttelyn teemoja. Verkossa järjestettävillä luennoilla ja keskusteluilloissa teemoja tarkastellaan ja peilataan nykypäivän ilmiöihin. Ensimmäisenä aiheena on kuninkaallisuus.

Satu Jaatinen: Kuninkaallisissa kehyksissä

Etäluento ke 27.10. klo 17.30

Luennolla kuullaan, miten kuninkaallisia on kuvattu eri vuosisatoina ja miten valta-asemaa on tuotu esiin taiteen avulla. Royal Salute -näyttelyssä esillä olevien teosten välityksellä tutustutaan myös Bernadotte-suvun historiaan. Ranskasta 200 vuotta sitten saapuneeseen sukuun on hallitsijoiden lisäksi kuulunut useita taiteellisesti lahjakkaita henkilöitä.

Luento on maksuton ja se järjestetään etänä Zoom-alustalla. Ei ennakkoilmoittautumista. Osallistumislinkki löytyy museon verkkosivuilta ja FB-tapahtumasta.

Satu Jaatinen on turkulainen toimittaja ja tietokirjailija, joka on erikoistunut kuninkaallisten historiaan. Hänen viimeisin kirjansa, Paremmissakin piireissä (Docendo) ilmestyi keväällä 2021.

Prinsessaunelmia ja suuria tunteita – kuninkaalliset mediassa tarua ja totta

Äärellä to 28.10. klo 17.30

Millainen rooli kuninkaallisilla on nykypäivän sosiaalisen median kyllästämässä maailmassa? Mihin perustuu The Crownin suursuosio sekä kiinnostuksemme siniveristen häitä, hautajaisia ja skandaaleja kohtaan? Äärellä-keskusteluillassa pohditaan, miten media esittää kuninkaallisia tämän päivän maailmassa.

Keskusteluillan avaa Johanna Sumiala, viestinnän apulaisprofessori Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Sumialan antaman johdannon jälkeen annetaan tilaa yhdessä ja pienryhmissä käytävälle keskustelulle. Sumialan erityisalaa on media-antropologia. Häntä kiinnostavat etenkin median rituaalit ja mediatapahtumien analyysi. Viime vuosina Sumiala on tutkinut niin kuninkaallisten, maailman johtavien poliitikkojen, kuuluisuuksien, urheilusankarien kuin tavallistenkin ihmisten kuolemaa ja niihin liittyviä rituaaleja uutismediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Äärellä-keskusteluilta on maksuton ja se toteutetaan etänä Zoomin välityksellä. Keskustelussa pätevät turvallisemman tilan säännöt. Tapahtumaa ei tallenneta.

Paikkoja on rajoitetusti. Ennakkoilmoittautumiset: https://forms.gle/DUBGAFVnBYZmWgpXA.

Äärellä-keskusteluillat ovat jatkoa Turun taidemuseon tuottamalle Valtasarjalle. Hankkeessa tarkastellaan yhteiskunnallisia valtarakenteita uusia ideoita, vaihtoehtoja ja ratkaisumalleja kartoittaen. Tavoitteena on oppia yhdessä, synnyttää inspiraatiota ja tunnistaa vaikuttamisen työkaluja. Valtasarjan tuotantoa on tukenut Museovirasto.

Tulevat etäluennot

3.11. Kari-Paavo Kokki: 1700-luku ja kustavilainen aika, 10.11. Bengt Selin: Mistä tulikin mieleen – sattumuksia ja aasinsiltoja Turun historiassa, 17.11. Johanna Ilmakunnas: Työ ja joutilaisuus 1700–1800-luvulla, 24.11. Leena-Maija Rossi: Taide vallassa, 8.12. Maria Pettersson: Jos nainen haluaa jäädä historiaan, kannattaa olla kuningatar tai alasti

LISÄTIEDOT

Etäluennot
museolehtori Anna Skult
040 359 0087
anna.skult@turuntaidemuseo.fi
FB-tapahtuma

Äärellä
tuottaja Iida Ruohonen
044 267 8031
iida.ruohonen@turuntaidemuseo.fi
FB-tapahtuma

Seuraa meitä