Skip to main content

julkaistu 17.3.2022

HNV Collective: Atomic

Turun taidemuseo, Pimiö 25.3. – 22.5.2022

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 24.3.2022 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Taiteilijat ovat läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 24.3. klo 17-19.

 

Atomic (2020) kertoo erään erityisen korun tarinan. Tämä pieni, atominmuotoinen hiusornamentti suunniteltiin USA:n armeijan tilauksesta ja valmistettiin kullasta, palladiumista sekä trinitiitistä, materiasta, joka syntyi ensimmäisen ydinkokeen Trinityn sivutuotteena New Mexicossa heinäkuussa 1945. Noin kuukausi kokeen jälkeen USA pudotti kaksi atomipommia Japaniin.

Koruun tiivistyy totaalinen väkivalta, kaunis muoto sekä kalliit, ylevät ja erityiset materiaalit. Hollywood-tähdet ja seurapiirikaunottaret kantoivat korua tanssiaisissa ja muissa tilaisuuksissa, ja toisen maailmansodan jälkeen Miss USA valokuvattiin siihen aikaan voimakkaasti radioaktiivinen, hengenvaarallinen koru päässään. Kuvat levisivät sanoma- ja aikakauslehdissä. Teos kuvaa tätä jännitettä naiskauneuteen naamioidun propagandan ja pommien todellisten vaikutusten välillä. Lisäksi se käsittelee korun ja sen historian kautta laajemminkin kauneutta, väkivaltaa ja katseen valtaa.

Videoteos on poeettinen matka, jonka alku- ja päätepiste on korun synnynsija, New Mexicon autiomaa. Siellä kokeen myötä atomi revittiin kahtia, jokainen kello seisahtui ja uusi aika ihmisyyden historiassa alkoi. Trinitiitin syntymä merkitsi myös murrosta ihmisen ja ei-inhimillisen historiassa. Nopea ydinräjähdys on jättänyt pitkäaikaiset radioaktiiviset vaikutuksensa koko ekosysteemiimme. Atomic pohtii tapahtunutta geologisessa mittakaavassa niin ajallisesti kuin maantieteellisesti piirtäen eteemme kuvia ihmisen tekojen seurauksista ja ympäristön resilienssistä.

Video on osa installaatiota, jonka toinen osa on veistos, täydellinen kopio alkuperäisestä, 1945 valmistetusta korusta. Installaatio taas on osa isompaa kokonaisuutta, joka käsittelee radioaktiivisuutta eri näkökulmista. Hanke sai alkunsa, kun osittain sattumalta kollektiivin käsiin päätyi kivinäyte – purkillinen maailman ensimmäisessä ydinkokeessa syntynyttä lasimaista ainetta, trinitiittiä. Tämä materia on johdattanut kollektiivin risteilevään rihmastoon tieteen, historian, kulttuuriin, ihmisen ja ei-inhimillisen välillä. Hankkeessa yhdessä tieteentekijöiden kanssa, mutta taiteen kontekstissa, taiteilijat tarkastelevat radioaktiivisuutta ja niitä näkymättömiä voimia, käsityskyvyn ylittäviä prosesseja, jotka vaikuttavat todellisuuteemme ja asustavat meissä kaikissa.

HNV Collective on kolmen helsinkiläistaiteilijan kollektiivi, jonka muodostavat Felicia Honkasalo, Akuliina Niemi ja Sinna Virtanen. Honkasalo-Niemi-Virtanen liikkuu taiteen, historian ja tieteen rajamailla eri medioita ja materiaaleja hyödyntäen. Heidän tutkimuslähtöisen työskentelynsä keskiössä ovat historialliset kertomukset sekä tieteellisten tosiasioiden, myyttien ja mielikuvituksen rajapinnat.

Atomic on Riga International Biennial of Contemporary Art RIBOCA2: n tilaama teos. Sen toteutusta ovat tukeneet Koneen säätiö, AVEK, Pohjoismainen kulttuuripiste ja Frame Finland.

Kiitos: Art Lab / Jussi Liukkonen, Eija Tuominen / Helsingin Yliopiston Fysiikan tutkimuslaitos – Ilmaisinlaboratorio, Faunatar Myyrmanni, Hanaholmen – Swedish-Finnish Cultural Centre, Kallion lukio, Nykytaiteen museo Kiasma / Kansallisgalleria, Rebecca Lamarche-Vadel, Valofirma

Pinja Valja (s. 1984) on helsinkiläinen mediataiteilija, jonka työskentely painottuu lyhytelokuviin ja videoteoksiin. Keskeinen teema Valjan teoksissa on jatkuva virtaus todellisuuden ja totuuskäsitysten välillä – se, kuinka kulttuuriset uskomukset, psykologiset rakenteet, kieli ja empiirinen kokemusmaailma muovaavat sitä, millaisena todellisuus yksilölle näyttäytyy. Valja yhdistelee teoksissaan usein dokumentaarisia ja fiktiivisiä aineksia.

Teoksen toteutusta ovat tukeneet Koneen säätiö, AVEK ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.hnvcollective.com

Seuraa meitä