Skip to main content

julkaistu 22.2.2024

HENNA AHO ON HENRY LÖNNFORSIN ATELJEESTIPENDIAATTI 2024–2026

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistyksen hallitus on valinnut seuraavaksi Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi kuvataiteilija Henna Ahon. Aho saa korvauksetta käyttöönsä Puolalanpuistossa sijaitsevan ullakkoateljeen vuosiksi 2024–2026. Stipendiin sisältyy myös vuosittainen työskentelyapuraha ja kolmivuotiskauden päättävä näyttely Turun taidemuseossa.

Turun Taideyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jaakko Ossan mukaan Ahon tuotanto kertoo näkemyksellisyydestä ja rohkeasti ajassa olemisesta. Taideyhdistyksen on ilo olla tukemassa ja mahdollistamassa Ahon työskentelyä, joka yhdistää kiinnostavalla tavalla tradition ja nykytaiteen, käsitteellisyyden ja arkielämän.

Henna Aho (s. 1977, Turku) on monialainen kuvataiteilija, joka tunnetaan abstrakteista, suurikokoisista, materiaalipohjaisista rakennelmista, joissa yhdistyvät maalaus, käsinkudotut tekstiilit sekä erilaiset esineet. Hänen teoksensa saavat inspiraationsa kuvataiteen, kansantaiteen ja muotoilun yhtymäkohdassa. Aho on kiinnostunut värin, muodon ja materiaalisuuksien tutkimisesta, narratiiveista, kodin ympäristöstä, arjesta, joogasta, kehollisuudesta ja hengitystekniikoista, elementtien runollisesta yhdistelystä sekä uushengellisestä mystiikasta.

Aho valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2022 ja on opiskellut myös Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Hän on ollut esillä useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä, ja parhaillaan hänen teoksiaan voi nähdä TM-galleriassa Helsingissä. Ahon teoksia kuuluu muun muassa HAM Helsingin taidemuseon, Oulun taidemuseon, Turun kaupungin ja Kansallisgallerian kokoelmiin.

Henry Lönnforsin ateljee perustettiin Turun Taideyhdistyksen pitkäaikaisen rahastonhoitaja Henry Lönnforsin (1939–2004) testamenttilahjoituksen pohjalta vuonna 2004. Puolalanpuistossa As. Oy Albatrossissa sijaitseva ateljee kuuluu Henry Lönnforsin rahastolle, jonka omistaa ja jota hallinnoi Åbo Akademin säätiö. Turun Taideyhdistyksen hallitus valitsee joka kolmas vuosi hakemusten perusteella Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatin. Stipendiä voivat hakea kaikki kuvataiteilijat. Tänä vuonna hakemuksia vastaanotettiin 26.  Aho on seitsemäs ateljeestipendin saanut taiteilija. Aiemmin ateljeessa ovat työskennelleet Kati Immonen, Hanna Seppänen, Erkki Nampajärvi, Nestori Syrjälä, Hertta Kiiski ja Antti Jussila.

LISÄTIEDOT

museonjohtaja Kari Immonen
044 3122256
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi

taiteilija Henna Aho
041 5446 269
henna.aho@gmail.com
hennaaho.com

turuntaidemuseo.fi/apurahat

Seuraa meitä