Skip to main content

julkaistu 23.5.2024

Emma Helle: Vaihtoehtoinen paratiisi

Turun taidemuseo 7.6.–15.9.2024

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 6.6.2024 klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Avajaiset torstaina 6.6.2024 klo 17–19.

Vaihtoehtoinen paratiisi esittelee kuvanveistäjä Emma Helteen uusinta tuotantoa ja teoksia viime vuosikymmeneltä. Kokonaisuus on toistaiseksi hänen uransa laajin sekä keramiikkaa että puukuvanveistoa sisältävä museonäyttely, joka johdattaa taiteilijalle keskeisten aiheiden ja työskentelytapojen äärelle. Helle tunnetaan elämää pursuavista teoksistaan, jotka tuulettavat niin perinteisen kuvanveiston olemusta kuin tulkintoja sukupuolesta. Leikkisät viittaukset taiteen tyylisuuntiin ja myytteihin, pyhään ja maalliseen kuvastoon nostavat esiin taidehistoriassa syrjään jääneitä hahmoja ja muotoilevat vaihtoehtoisia kertomuksia. Ne haastavat miettimään, mitä jos kaikki ei olisi aivan kuten olemme tottuneet ajattelemaan.

Helteen teokset ammentavat ennen kaikkea länsimaisesta kuva- ja kertomusperinteestä. Taiteilijaa kiinnostaa muisti ja kuvien vaellus ajasta ja merkityksestä toiseen, välillä kokonaan unohtuen ja jälleen uudelleen ilmestyen. Helle kulkee kiehtovia reittejä muinaisuskojen, kansantarujen, antiikin mytologioiden ja kristinuskon kertomusten maailmoissa, pysähdellen esimerkiksi varhaiskeskiajan kirkkotaiteen tai renessanssin ja barokin antiikkia ihailevien taideteosten äärellä. Kertautuvien kuva-aiheiden esityksissä jotain muuttuu ja tietyt elementit toistuvat – mistä ne tulevat ja mitä ne kertovat?

Puusta tai savesta luodut feminiiniset hahmot ovat samaan aikaan sulokkaita ja rosoisia, aktiivisia toimijoita. Niitä ympäröi usein kukoistava kasvillisuus ja toisinaan ne sulautuvat mielikuvituksellisiksi muodonmuutoksiksi. Kiiltävän ja karhean pinnan vaihtelu, värikäs lasite, kultaukset ja osittain maalattu pinta korostavat teosten barokkimaista liikettä ja dramatiikkaa. Helteen katse liikkuu ornamenteissa ja koristeaiheissa, joiden kuvastossa avautuu maskuliinisia sankariaiheita vähemmän tärkeäksi katsottu moninaisuus. Hän muovaa eteemme vaihtoehtoisen paratiisin – oman versionsa tutuista tai unohdetuista aiheista – avaten suuret kertomukset uusille lukutavoille.

Emma Helle (s. 1979, Tukholma) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2007, ja esittänyt siitä lähtien teoksiaan aktiivisesti Suomessa ja ulkomailla. Viimeksi hänen tuotantoaan on nähty Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa ja Nationalmuseumissa Tukholmassa. Helteen teoksia kuuluu moniin yksityisiin ja julkisiin kokoelmiin, kuten Kansallisgallerian, Helsingin taidemuseon, Sara Hildenin taidemuseon, Saastamoisen säätiön, Pro Artibus -säätiön ja Turun taidemuseon kokoelmiin.

Näyttely on saanut tukea Museovirastolta. Taiteilijan työskentelyä tukee Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja
amanuenssi Selina Kiiskinen
040 6323 375 /selina.kiiskinen@turuntaidemuseo.fi
turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä