Skip to main content

julkaistu 15.11.2021

Aurora Reinhard: Neverfull

Turun taidemuseo, Studio 19.11.2021 – 9.1.2022

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen torstaina 18.11.2021 klo 11 Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on läsnä tilaisuudessa.

Näyttely on avoinna ennakkoon kutsuvieraille 18.11. klo 17–19.

Aurora Reinhard tunnetaan erityisesti sukupuolisuuden ja seksuaalisuuden teemoja käsittelevistä teoksistaan. Taiteen, kaupallisuuden ja muodin yhteydet ovat kiehtoneet häntä jo pitkään, samoin halumme omistaa kauniina ja arvokkaina pitämiämme asioita. Näistä lähtökohdista Studioon rakentuu herkkä, moniulotteinen ja illusorinen kokonaisuus, joka perustuu ikoniselle luksustuotteelle, Louis Vuittonin Neverfull-laukulle.

Hyperrealistiset, pastellisävyin läpivärjätyt kipsiveistokset jäljittelevät muun muassa 2000-luvun alkupuolella julkistetun yhteistyömalliston laukkuja, joiden ilmeen Vuittonille suunnitteli japanilaistaiteilija Takashi Murakami. Niiden visuaalisuus vie takaisin aikaan, jolloin Reinhard oli erityisen kiinnostunut luksuksesta. Reinhardille tyypillisen materiaalivalinnan, valkoisen kipsin, voi nähdä tekevän viittauksen antiikkiin, länsimaisen taiteen kaanoniin ja kauneuden ideaaliin. Toisaalta kipsi taas mielletään taiteen kontekstissa usein kopioiden ja luonnosten materiaaliksi, kiveä alempiarvoiseksi ja jäljitteleväksi.

Feikkilaukusta valetulla muotilla syntyy Reinhardin käsissä museoissa ja gallerioissa esiteltäviä, kallisarvoisia ja aitoja taideteoksia, joita taiteilija, joskin kontrolloidusti, myös hajottaa. Teossa on samanaikaisesti ilkikurisuutta ja ironiaa, jotain koskettavaa ja vapauttavaa. Reinhard uhmaa rikkomisella kaikkialle elämään ulottuvaa ja uuvuttavaa täydellisyyden imperatiivia, asioiden jalustalle nostamista ja sen estetiikkaa samalla kuitenkin tunnistaen näiden mekanismien vaikuttavan merkittävästi myös hänen omaan työskentelyynsä taiteilijana.

Luksus on olemukseltaan suhteellista, paradoksaalista ja performatiivista. Luksuslaukkua voi katsoa niin käsityötaidon näytteenä, statussymbolina, naiseuden ja vaurauden attribuuttina, luksusteollisuuden ja jälkimarkkinoiden kauppatavarana kuin markkinoinnin synnyttämänä fantasiana. Laukun nimikko-ominaisuus, never full, kertoo ehkä eniten meistä itsestämme. Emme täyty koskaan fantasioistamme ja haluistamme, vaan säilymme pyrkimyksistämme huolimatta aina puoliksi tyhjinä, hauraina ja epätäydellisinä. Täyttymätön halu on elämämme liikkeellepaneva, merkityksellinen voima mutta myös sieluamme ainaisesti kaihertava kaipaus.

Aurora Reinhard (s. 1975) hyödyntää välineinään videota, omakuvaa ja hyperrealistisia tai ready-made objekteja teoksissaan, jotka fetisoivat arkielämää. Hän tulkitsee mediasta, mainoskuvista ja länsimaisen taiteen historiasta löytämänsä kuvat henkilökohtaisten kokemustensa kautta tarjoten niihin uusia katsomiskulmia.

Näyttelyä ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot
amanuenssi Annina Sirén
050 3568 800 / annina.siren@turuntaidemuseo.fi
turuntaidemuseo.fi
aurorareinhard.com

 

Seuraa meitä