Skip to main content

julkaistu 21.6.2023

Turun Taideyhdistys jakoi apurahoja turkulaisille kuvataiteilijoille

Turun taidemuseota hallinnoiva Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry. jakaa vuosittain apurahoja Turun alueella asuville ammattikuvataiteilijoille. Tänä keväänä tukea myönnettiin yhteensä 37 000 euroa 12 taiteilijalle tai työryhmälle.

Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta myönnettiin 10 000 euroa kuvataiteilija Elina Ruohoselle (s. 1970). Ruohonen maalaa pääasiassa öljyvärein läpinäkyvälle akryylilevylle sekä työskentelee ekologisen taiteen parissa osana Merisiskot-työryhmää. Hän kaivautuu syvälle maalauksen mahdollisuuteen, pysähtyen, kokeillen ja oivaltaen. Teosten keskeinen teema on planeetan tila ja tulevaisuus sekä eläin- ja ihmismaailman välinen yhteys.

Helena Bruunin rahaston 5 000 euron apuraha jaettiin kuvataiteilija Veera Lohinivalle (s. 1990). Lohiniva työskentelee performanssin, videotaiteen, installaatiotaiteen ja valokuvan parissa. Hänen teoksensa ovat mindfulnessiin ja zen-meditaatioon perustuvia mietiskeleviä kuvia, jotka käsittelevät usein erillisyyden ja ykseyden kokemuksista kumpuavia eksistentiaalisia kysymyksiä ja oivalluksia. Lohinivaa inspiroi ajatus siitä, että olemme samaan aikaan yhtä kaiken kanssa, mutta myös erillisiä, ruumiillisia olentoja.

Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta jaettavan 1 000 euron suuruisen matka-apurahan ulkomaille suuntautuviin matkoihin saivat kuvataiteilijat Leena Kela ja Jone Mutka sekä työryhmät Heli Jauhiainen & Heikki Saikkonen, Heli Lundström & Salla Sillgren ja Videokaffe. Ulkomaisiin residensseihin lähtevien taiteilijoiden apurahan (500 €/kk) saivat kuvataiteilijat Riikka Aihinen, Rosa Helin, Petra Kallio ja Reija Palo-oja.

Haussa olleiden apurahojen lisäksi kuvataiteilija Antti Jussilalle myönnettiin 15 000 euron stipendi Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Henry Lönnforsin testamenttirahastosta. Rahastoon sisältyy myös Puolalanpuistossa sijaitseva Henry Lönnforsin ateljee, jossa Jussila työskentelee Turun Taideyhdistyksen valitsemana stipendiaattina vuosina 2021–2023.

Nyt jaettavat apurahat olivat haussa 15.3.–15.4.2023, ja määräaikaan mennessä hakemuksia vastaanotettiin 71 taiteilijalta tai työryhmältä. Taideyhdistyksen apurahat ovat haettavissa seuraavan kerran keväällä 2024.

__

Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Konstföreningen i Åbo – Turun Taideyhdistys ry. on perustettu edistämään taiteen harrastusta, ymmärtämystä ja sen harjoittamista Varsinais-Suomen alueella sekä ylläpitämään taidekokoelmaa. Näistä toiminnoista on vastannut vuodesta 1904 Puolanpuistossa sijaitseva Turun taidemuseo, jonka veljekset Ernst ja Magnus Dahlström rakennuttivat ja lahjoittivat Turun kaupungille ylläpidettäväksi Taideyhdistyksen taidemuseotoiminnan käytössä.

Åbo Akademin säätiö perustettiin vuonna 1917 ja se hallinnoi nykyään yli 400 rahastoa. Säätiö myöntää vuosittain 15–20 miljoonaa euroa tieteelliseen tutkimukseen, koulutukseen, taiteeseen ja kulttuuriin kohdistettuja palkintoja, stipendejä ja apurahoja.

Lisätietoja

museonjohtaja Kari Immonen
040 6323 377  / 044 3122256
kari.immonen@turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä