Elina Merenmies

Kaikki näkyy
4.10.2024–12.1.2025

Elina Merenmies on taidemaalari ja piirtäjä, joka on tunnettu ekspressionistista ilmaisua ja pikkutarkkoja yksityiskohtia yhdistelevistä teoksistaan. Teosten kuvaama todellisuus on sekoitus sisäisiä näkyjä ja monipolvisia kertomuksia. Kuvien aiheina ovat usein kasvot tai groteskit tarinat, ja ne sisältävät psykoanalyyttista kuvastoa sekä viittauksia klassiseen kuvataiteeseen.

Merenmiestä kiinnostaa sekä taidehistoria että mennyt arki. Teosten henkilögalleria ja tarinat kertovat siitä, miten elämän kauneus löytyy taiteilijalle epäsovinnaisista paikoista ja ilmiöistä. Merenmiehen taide on moni-ilmeistä: se vaihtelee hauskasta pelottavaan ja mustavalkoisesta sateenkaarimaiseen värikylläisyyteen. Sitä luonnehtii kompleksivisuus, ja se haastaa katsojansa.

Elina Merenmies (s. 1967 Espoo) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, joka käyttää välineinään tempera- ja öljyvärejä sekä mustetta. Hänen teoksiaan on nähty säännöllisesti aina 90-luvulta lähtien Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2007 hänet huomioitiin Ars Fennica -ehdokkuudella. Merenmiehen tuotantoa kuuluu yksityiskokoelmien lisäksi moniin keskeisiin pohjoismaisiin julkisiin kokoelmiin, kuten ARKENin, Göteborgin ja Uppsalan taidemuseoiden, Suomen Kansallisgallerian, Sara Hildénin museon ja Turun taidemuseon kokoelmiin. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella hän on opettanut maalausta Kuvataideakatemiassa ja toiminut Vapaan Taidekoulun rehtorina vuodesta 2020 alkaen.

elinamerenmies.fi