EEVA HONKANEN

Trapped in Time
7.6.–15.9.2024

Eeva Honkanen on isokokoisiin tussipiirroksiin erikoistunut kuvataiteilija, joka yhdistelee teoksissaan omakohtaista ja historiallista kuvastoa surrealistisin rinnastuksin. Teoksissa esiintyvät ihmiset ja eläimet elävät yhtäaikaisesti kahdessa maailmassa, todellisessa ja taiteilijan omassa mielikuvituksessa. Vaikka piirrokset pohtivat ihmisen ja luonnon etääntynyttä suhdetta, ovat ne samalla kunnianosoitus ihmisille ja luonnon monimuotoisuudelle.

Trapped in Time käsittelee mieleen samaistumisen ristiriitaa. Ihminen nähdään yleisesti eroavan muista lajeista etenkin ajattelukykynsä vuoksi. Honkasen teoksissa aika ja mieli ovat erottamattomat, ja mieleen samastuminen merkitsee ajan ansaan jäämistä, pakkoa elää muistin ja ennakko-odotusten varassa. Seurauksena on menneisyyteen ja tulevaisuuteen keskittyminen ja haluttomuus kunnioittaa läsnä olevaa hetkeä. Ihminen toimii tiedostamattomasti ja perimmäinen ajatus unohtuu – me olemme kaikki yhtä.

Teokset pitävät sisällään huikean määrän ihmisiä ja eläimiä, ja mahtuu mukaan jopa henkiolentoja ja pyhyys. Kummallisuus ja eri lajien sekamelska tekevät katseen tarkaksi. Yllättäen katsoja voi havaita esimerkiksi yksisarvisen tai siivekkään putton. Hullaantuneen vision kuvaus on armotonta nykymaailman kritiikkiä, vaikka usein mukana on myös ripaus huumoria.

Eeva Honkanen (s.1983) on Lahdessa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Nykymaailman monimuotoisuus, jossa ei ole yhtä totuutta, on aina ohjannut Honkasen taiteellista työskentelyä. Hänen tyylilleen on ominaista runsas yksityiskohtaisuus ja liioittelu. Valmistuttuaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2010 Honkanen on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä kotimaan lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä osallistunut residensseihin eri puolilla maailmaa.

eevahonkanen.com

Eeva Honkasen taiteellista työskentelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Näyttely on saanut tukea Museovirastolta.