Tutkimus tutuksi: Henkisyys nykytaiteessa
Tutkimus tutuksi -keskustelusarja tekee sukelluksia ajankohtaiseen akateemiseen tutkimukseen ja tarkastelee taidetta tutkijan silmin. Museon yleisötyöstä vastaavan Elli Liipon ja tutkijavieraan dialogina etenevässä tilaisuudessa aihetta lähestytään yleistajuisesti ja rennolla otteella. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Osallistuminen ei edellytä tutkimusalan tuntemusta.
Tervetuloa oppimaan yhdessä!
Noin tunnin mittainen tapahtuma sisältyy museon pääsylipun hintaan (13 / 8 € tai Museokortti). Ei ennakkoilmoittautumista.
Syksyn tutkijavieraaat
ke 23.10. klo 17.30 Suvi Vepsä: Monilajinen taide
ke 20.11. klo 17.30 Inkeri Suutari: Henkisyys nykytaiteessa
Inkeri Suutari on taidehistorian väitöskirjatutkija Turun yliopistosta. Hänen väitöstutkimuksensa käsittelee vaihtoehtoista henkisyyttä ja esoteerisuutta nykytaiteessa 2010- ja 2020-luvuilla. Aiheen monitahoisuus avautuu esimerkiksi ruumiillisuuden, kuolevaisuuden ja ekologisen tietoisuuden teemojen kautta. IImiö asettuu myös historiallista taustaa vasten, jolloin siitä hahmottuu esimerkiksi esoteerisen tradition ja pakanallisen kansanperinteen vaikutus. Väitöstutkimusta rahoittaa Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Keskustelu käydään Elina Merenmiehen Kaikki näkyy -näyttelyn teosten äärellä. Merenmiehen tai-teessa henkisyyden voi ajatella ilmenevän muun muassa herkkyytenä ja empatiana kaikkea elollista kohtaan. Piiloon jäävät tai tavalla tai toisella vaurioituneet kasvot, puut, oksistot ja juurakot ovat keskeisiä ja usein toistuvia aiheita hänen maalauksissaan. Merenmiehen taiteen todellisuudessa myöskään lumo ja lumoutuminen eivät ole vieraita elementtejä, vaan osa inhimillistä kokemusmaailmaa.