Skip to main content
30.9.2023

Puolalanpuiston arkkitehtuurikierros

Turun taidemuseo
Turun taidemuseo avautui Puolalanmäen huipulla vuonna 1904. Vielä tuolloin kukkulan rinteillä levittäytyivät vaatimattomat puuhökkelit.
Lauantaina 30.9.2023 klo 13.00 – 14.00
Vapaa pääsy.
Panu Savolaisen arkkitehtuurikierros Puolalanpuistossa
Lauantaina 30.9. Turun taidemuseoon ja sitä ympäröivän Puolalanpuiston arkkitehtuuriin tutustutaan arkkitehti Panu Savolaisen opastamana. Opastettu kävelykierros kestää noin tunnin ja on osa Museon kulisseissa -juhlapäivän tapahtumia.
Opastus on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista. Kierros starttaa taidemuseon edustalta klo 13. Huomioithan säänmukaisen varustuksen!
Turun taidemuseo ja sitä ympäröivä puisto jugendtaloineen rakennettiin 1900-luvun alussa Puolalanmäen Turun palosta 1827 säilyneen puutalokorttelin paikalle. Puretut rakennukset olivat kuin toinen Luostarinmäki, joista jätettiin paikalleen ainoastaan yksi tontti. Rakennuksissa asui vähävaraisinta kaupunkiväestöä, ja uudistus oli myös kaupunkipoliittinen puhdistusoperaatio, jossa huonomaineinen ja ränsistynyt alue korvattiin eliitin asuintaloilla ja museorakennuksella. Nykyään Puolalanmäen puutalokanta olisi automaattisesti merkittävä suojelukohde ja säilytettävä osa kaupunkia, kuten toisaalta nykyään on 1900-luvun alun Puolalanmäen puisto ja rakennuskanta. Kierroksella Panu Savolainen kertoo Puolalanmäen kadonneesta ja nykyisestä arkkitehtuurista ja arkkitehtuuriarvojen muutoksista.

Panu Savolainen (FT, arkkitehti) toimii arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa. Hän on tutkinut viime vuosina erityisesti keskiajan arkkitehtuurin historiaa ja puurakentamista ja vetää useita eri arkkitehtuurin historian kysymyksiin liittyviä tutkimushankkeita. Yhteiskunnan tasolla Savolainen on nostanut laajasti esiin ihmisen asemaa yhtenä rakentavana eläinlajina, joista ainoana resurssien käyttö on siirtynyt laajamittaisesti kestämättömään mittakaavaan.

Museon kulissessa

Museoissa ympäri Suomen vietetään 30.9.2023 museokävijöille suunnattua ainutlaatuista Museon kulisseissa -juhlapäivää, joka tuo esille museoiden merkitystä ja kulisseissa tapahtuvaa työtä. Juhlapäivää vietetään Suomen Museoliiton perustamispäivänä 30.9., jolloin Museoliitto täyttää pyöreät 100 vuotta.

Takaisin tapahtumakalenteriin