julkaistu 22.1.2020
Clément Cogitore: Les Indes Galantes 24.1.-22.3.2020
Turun taidemuseo, Pimiö 24.1. – 22.3.2020
Lehdistötilaisuus to 23.1. klo 11 ja avajaiset to 23.1. klo 18–20 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26).
Les Indes Galantes (2017) on Clément Cogitoren tulkinta ranskalaissäveltäjä Jean-Philippe Rameaun vuonna 1735 luomasta samannimisestä oopperabaletista. Rameau käytti inspiraationlähteenään intiaaniheimotanssien rytmejä ja liikkeitä. Cogitore vuorostaan tulkitsee libretosta tulivuoren reunalle sijoittuvan kohtauksen Los Angelesin kaduilta lähtöisin olevan krump-tanssin keinoin.
Krumping syntyi 90-luvulla Los Angelesin getoissa vastarintana poliisiväkivallalle ja systemaattiselle rasismille. Tapahtumat saivat alkunsa 1991, kun neljä LAPD:n konstaapelia pahoinpitelivät afroamerikkalaisen taksikuski Rodney Kingin ja päätyivät teon tallentaneen videonauhan perusteella oikeuteen. Mellakat puhkesivat 1992 turhautuneena reaktiona valamiehistön päätökselle poliisien syyttömyydestä. K.R.U.M.P. (Kingdom Radically Uplifted Mighty Praise) tarjosi fyysisen keinon kanavoida jännitteitä ja manifestoida epäoikeudenmukaisuuden kokemusta väkivallattomasti. Tanssi levisi Yhdysvalloista Eurooppaan ja se edustaa nykyisinkin väkivallatonta vastarintaa kaikkea syrjintää ja rotuun perustuvaa väkivaltaa kohtaan. Mustiin kohdistuva poliisiväkivalta nousi jälleen otsikoihin helmikuussa 2017 Pariisin mellakoiden yhteydessä muistuttaen myös ranskalaista yhteiskuntaa hiertävistä kipupisteistä.
Katu- ja korkeakulttuurin yhteen tuova tanssiteos on toteutettu yhteistyössä Pariisin Kansallisoopperan (Opéra National de Paris) kanssa. Ranskalaisista, belgialaisista ja saksalaisista nuorista koostuva tanssiryhmä sovittaa psykologisesti ja fyysisesti voimalliset krump-liikkeet 1700-luvun alkuperäismusiikkiin. Rodullisia, sosioekonomisia ja poliittisia jännitteitä ruumiillistava battle kertoo yksittäisiä tarinoita, joilla on kollektiivinen merkitys. Cogitoren teoksen voi lukea kommentoivan myös aikamme digitaalisuuden – kuvan ja näkyvyyden demokratisoitumisen – mahtia, jolla on mahdollisuus horjuttaa olemassa olevia yhteiskunnallisia mekanismeja. Tanssia itse puhelimillaan kuvaavat tanssijat ovat samaan aikaan tekijöitä, kokijoita, katsojia ja katseen kohteita.
Clément Cogitore (s. 1983) on ranskalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä, joka asuu ja työskentele Pariisissa. Hän hyödyntää välineenään elokuvaa, videota, installaatiota ja valokuvaa. Cogitoren teoksia on nähty useisa keskeisissä gallerioissa ja taidemuseoissa, kuten Pariisin Pompidoussa ja New Yorkin MOMA:ssa.
Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Yhteistyössä Eva Hober gallery (FR) ja Reinhard Hauff gallery (DE).
Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi
www.turuntaidemuseo.fi
clementcogitore.com