Skip to main content

julkaistu 12.11.2020

ANNA-MAIJA AARRAS: Présence

Turun taidemuseo, Studio 27.11.2020 – 17.1.2021

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen to 26.11.2020 klo 11  Turun taidemuseoon (Aurakatu 26). Taiteilija on paikalla tilaisuudessa.

Epidemiatilanteen vuoksi näyttelylle ei järjestetä avajaisia.

Anna-Maija Aarras tunnetaan rajoja kaihtamattomana, eri kulttuureista ammentavana tekijänä, jonka pääasiallinen väline on tekstiili. Hänen teoksensa viettelevät muodoillaan ja tekniikoillaan kokemaan materiaalin fyysisyyden: tavoittamaan henkilökohtaisia muistoja kosketuksesta, tuoksuista, valon taittumisesta tai sen imusta. Rinnastuessa toisiinsa ne virittyvät läsnä olevaksi installaatiomaiseksi kokonaisuudeksi valon ja tilan kanssa.

Présence tuo yhteen vuoden 2020 aikana valmistuneita, tähän näyttelyyn tehtyjä teoksia ja Aarraksen aiempia töitä. Rinnastus tuo esiin jatkumon ja taiteellisen henkilökohtaisen ajattelutavan, pysyvän tai muuttuvan rytmin Aarraksen tuotannossa. “Palaan edelleen työskentelyssäni toteuttamaan yksinkertaisia muotoja. Ne sallivat käyttämilleni materiaaleille ja tekniikoille haluamani painotukset ja tärkeydet. Pyrkimykseni on välittää tällä tavalla materiaalin herättämä muisti katsojan koskematta sitä.

Usein matkoillani hankin materiaaleja, joihin ihastun. Ne odottavat työhuoneella sopivaa käyttöä: konseptin kypsymistä, muotoa, tekniikkaa. Käytän hienoja sametteja, silkkejä, brokadeja yksivärisinä pintoina tai printtikuvioisia kankaita vuoropuheluiksi muodon kanssa. Materiaali johdattelee omalla sisällöllään ja luonteellaan käyttämään tiettyä tekniikkaa ja muotoa. Kuten miten se imee itseensä valoa tai heijastaa sitä, vaihtaa sävyä katsontakulman mukaan.

Työprosessini vaatii pitkäaikaista sitoutumista esimerkiksi toistuvilla pistoilla muodostettuihin pintoihin. Työskentely on meditatiivista. Käyttämäni materiaalit antavat mielihyvää visuaalisesti ja tuntoaistillisesti valmistuksen aikana.”

TaM Anna-Maija Aarras (s. 1948) on turkulainen pitkän uran tehnyt tekstiilitaiteilija, joka on pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan voi lähestyä niin käsitetaiteen kuin veisto- ja installaatiotaiteen näkökulmasta. Vuonna 2019 Aarras vastaanotti ensimmäisen Turun taidemuseon jakaman Dahlström Eminentia -palkinnon. 15 000 euron suuruinen, elämäntyöpalkinto myönnetään kolmen vuoden välein Åbo Akademin säätiön hallinnoimasta Ellen ja Magnus Dahlströmin testamenttirahastosta. Palkintoon liittyy myös näyttely Turun taidemuseon Studiossa.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi

Seuraa meitä