Skip to main content

julkaistu 21.9.2021

DIS: A Good Crisis

Turun taidemuseo, Pimiö 1.10. – 14.11.2021

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen to 30.9.2021 klo 11 Turun taidemuseossa (Aurakatu 26). Näyttely on avoinna ennakkoon kutsuvieraille to 30.9. klo 13–19.

 

Wall Streetillä ei ole sankareita. Yön kuningas ei ole täällä pelastamassa meitä; hän haluaa vain kertoa, missä menimme vikaan ja meidän hukanneen hyvän kriisin.

Newyorkilaisen DIS-kollektiivin videoteos A Good Crisis (2018) pohtii rahan tulevaisuutta, tuloeroja ja milleniaalien epävarmoja taloudellisia näkymiä. HBO:n suosikkisarja Game of Thronesista tuttu Yön kuningas kiidättää katsojan läpi talouden nousukauden kohti vuoden 2008 finanssikriisin laaja-alaisia vaikutuksia. Samppanjaa siemaileva pimeyden voima selvittää, miten Yhdysvalloissa vuosina 2007–2009 koettu asuntomarkkinoiden lainakriisi johti maailmanlaajuiseen taantumaan. Kriisin syynä oli asuntoluottojen myöntäminen asiakkaille, joiden lainanhoitomahdollisuudet olivat heikot. Samalla asuntojen hinnat yli kaksinkertaistuivat Yhdysvalloissa. Kun asuntojen hintakupla puhkesi ja hinnat laskivat, pankit saivat suojaustoimistaan huolimatta suuria luottotappioita, jotka jäivät veronmaksajien maksettaviksi. Pankit ottivat rahat ja asunnot velkaantuneiden alta. Voittajaksi selviytyi mm. Blackstone, maailman suurin kiinteistöomistaja, joka osasi hyödyntää ”hyvää kriisiä”. DIS huomauttaa, ettei tämä ole luonnollista – se on vain normalisoitu.

Asuntokuplan raunioilla tarjoutui harvinainen tilaisuus mullistaa tai ainakin säätää taloudellista maailmanjärjestystä, joka oli juuri pyyhkinyt pois 50 vuotta kestäneen keskiluokan vaurastumisen. Mutta kun Wall Street oli vienyt amerikkalaiselta keskiluokalta sen ainoan vaurauden muodon, heidän kotinsa, se halusi alkaa vuokranantajaksi. Turvaverkon tilalla on nyt väliaikaisten asuntojen verkosto, joka pakottaa vuokralaiset ikuiseen sosiaaliseen turvattomuuteen. Rahoittajat ja toimitusjohtajat, kuten Blackstonen Stephen A. Schwarzman – ensimmäinen johtaja, joka tienasi miljardin dollarin vuosipalkan – nauttivat uuden vuokrausyhteiskunnan feodaalisesta vimmasta. He luovat velkatalouden ankaraa todellisuutta sinne, missä ei ole julkisia palveluja, vain julkisesti noteerattuja vuokranantajia vuokraamassa asuntoja, jotka he varastivat velkaantuneiden pakkohuutokaupoista.

Halusitko taloudellisen vallankumouksen? Olemme keskellä sitä.

Lauren Boylen, Solomon Chasen, Marco Roson ja David Toron muodostama DIS-kollektiivi hyödyntää monivälineellisessä toiminnassaan erilaisia yhteistyön ja kuratoinnin muotoja. Vuonna 2018 kollektiivi siirtyi dismagazine.com -verkkolehdestä opetusviihdettä (edutainment) tarjoavalle videoiden suoratoistoalustalle dis.art. DIS kutsuu johtavia taiteilijoita ja ajattelijoita laajentamaan yhteiskunnallista keskustelua nykytaiteen, kulttuurin, aktivismin, filosofian ja teknologian kautta tavoittaakseen, informoidakseen ja mobilisoidakseen sukupolvea, jota nämä elintärkeät kysymykset koskettavat tänään ja tulevaisuudessa.

Näyttely on saanut tukea Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätietoja
amanuenssi Annina Sirén
puh. 050 3568 800
annina.siren@turuntaidemuseo.fi

https://dis.art/

Seuraa meitä