Anna Rastas: Muistamisen politiikka ja dekoloniaali käänne
Dosentti, YTT Anna Rastaan verkkoluento tutustuttaa muistamisen politiikkaan ja dekoloniaaliin käänteeseen. Luento liittyy Sasha Huberin näyttelyyn YOU NAME IT ja aihetta peilataan myös Huberin tuotantoon. Esityksen jälkeen on varattu aikaa yleisön kysymyksille ja keskustelulle.
Muistamisen politiikalla voidaan tarkoittaa paitsi tapoja tuottaa, tulkita ja ymmärtää historiaa myös suhtautumista vaatimuksiin tulkita uusin tavoin ja uudistaa mennyttä koskevaa tietoa ja esitystapoja. Dekoloniaaliksi käänteeksi kutsutaan globaalia, mutta vasta 2000-luvulla laajemmin eurooppalaisiin yliopistoihin, taiteeseen ja aktivismiin levinnyttä toimintaa, joka pyrkii purkamaan länsimaiseen ajatteluun syvään juurtunutta ja sitä edelleen monin tavoin määrittävää kolonialistista maailmankuvaa. Dekolonisaatiovaatimukset ovat rantautuneet viime vuosina suomalaiseenkin keskusteluun eri alojen tutkijoiden, taiteilijoiden ja opiskelijoiden ryhdyttyä kritisoimaan Eurooppa-keskeisyyttä, alkuperäiskansojen kokemusten ja tiedon ohittamista, rasismia ja normatiivista valkoisuutta sekä muita kolonialismin perinnöksi tunnistettuja valtarakenteita sekä ajattelu- ja esitystapoja.
Maksuton verkkoluento järjestetään Zoomissa, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille. Ei ennnakkoilmoittautumista. Tapahtumassa pätevät turvallisemman tilan periaatteet.
Osallistu luennolle
Tapahtuma avautuu noin 10 minuuttia ennen luennon alkua.
https://us02web.zoom.us/j/83128221924
Meeting ID: 831 2822 1924
Kuka?
Anna Rastas on kulttuurintutkija ja yhteiskuntatieteilijä, joka työskentelee sosiaaliantropologian yliopistonlehtorina Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusalueitaan ovat rasismi ja antirasismi, etniset suhteet, Afrikkalaisten diaspora, kolonialismin perintö ja dekolonisaatio, intersektionaalisuus, vähemmistöt ja marginalisaatio, sekä museot ja kulttuurituotanto. Tutkimushankkeittensa myötä hän on erikoistunut myös etnografisiin, osallistaviin ja toimintatutkimusmenetelmiin.
Sasha Huber (s. 1975 Zürich) on Helsingissä asuva, kansainvälisesti toimiva kuvataiteilija-tutkija, jonka työskentely haastaa historiaan ja arkistoihin sisäänkirjoitettua rasismia. Hän kyseenalaistaa taiteellaan kollektiivisen muistamisen narratiivia kysymällä keitä ja mitä me muistamme – ja ennen kaikkea miten. Monialaisen yhteistyönsä kautta Huber pyrkii uudelleen neuvottelemaan epäoikeudenmukaisia valtasuhteita, tekemään oikeutta sorretuille sekä ottamaan haltuun ja uudelleen nimeämään kiistanalaisia kohteita, kuten vuorenhuippuja, jäätiköitä ja järviä. Performatiiviset, korjaavat interventiot ovat taiteilijan keino hoivaten kumota historian jo aiheuttamia vahinkoja.