Skip to main content
25.11.2021

Äärellä: Kenen historiaa kerromme?

Zoom
torstaina 28.10.2021 klo 17.30 – 18.30
Maksuton, kaikille avoin verkkotapahtuma. Ennakkoilmoittautuminen.
Tapahtuma toteutetaan etänä Zoom-alustalla.
Äärellä: Kenen historiaa kerromme?
Syksyn aikana eri alojen asiantuntijat inspiroivat keskusteluun ja taustoittavat Turun taidemuseossa esilläolevan Royal Salute -näyttelyn teemoja. Verkossa järjestettävillä luennoilla ja Äärellä-keskusteluilloissa teemoja tarkastellaan ja peilataan nykypäivän ilmiöihin.
Äärellä-illan aiheeseen voi virittäytyä jo keskiviikkona 24.11. Leena-Maija Rossin verkkoluennolla Taide vallassa.
Äärellä: Kenen historiaa kerromme?
to 25.11. klo 17.30-18.30 @ Zoom
Vierailevana asiantuntijana Päivi Roivainen

Historia ei pysy samana, vaan muuttuu joka päivä. Kun museot tallentavat menneisyyttä, ne dokumentoivat samalla myös muutosta. Vaikka esineet säilyvät samoina, emme katso niitä tänään samoin silmin kuin niitä katsottiin sata tai edes kymmenen vuotta sitten. Länsimaiset museot ovat saaneet alkunsa tarpeesta jäsennellä maailmaa ymmärrettävään ja hallittavaan muotoon. Mutta ketkä tätä maailmanjärjestystä ovat saaneet olla luomassa, ja ketkä sitä tekevät tänä päivänä?

Kuka historiaa kertoo ja kenelle? Kuka määrittää tulevaisuutemme? Kenen ääni kuuluu ja kuka kuuntelee kun kuiskaat vai täytyykö sinun huutaa, että tulet kuulluksi? Tässä tilaisuudessa keskustellaan valtasuhteista ja etuoikeuksista niin arjessa kuin museonäyttelyissäkin.

Päivi Roivainen on suunnittelutoimisto Good Kombon toimitusjohtaja ja filosofian tohtori, joka on väitellyt lastenvaatteista ja korostanut lasten oikeutta olla mukana määrittelemässä lapsuudesta kertovia museosisältöjä ja tutkimuksia. Päivi on työskennellyt museoissa 20 vuotta, viimeksi projektipäällikkönä Suomen kansallismuseon keväällä 2021 avautuneen perusnäyttelyn uudistuksessa. Päivi uskoo iloon ja ystävällisyyteen ja haluaa oppia kuuntelemaan paremmin.

Äärellä-keskusteluillat ovat jatkoa Turun taidemuseon tuottamalle Valtasarjalle. Hankkeessa tarkastellaan yhteiskunnallisia valtarakenteita uusia ideoita, vaihtoehtoja ja ratkaisumalleja kartoittaen. Tavoitteena on oppia yhdessä, synnyttää inspiraatiota ja tunnistaa vaikuttamisen työkaluja. Valtasarjan tuotantoa on tukenut Museovirasto.

Ilmoittautumiset: https://forms.gle/kuTBdr3DW3zTF2Sz7

Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa.

Äärellä-keskusteluillat ovat maksuttomia ja ne toteutetaan etänä Zoomin välityksellä. Tapahtumaa ei tallenneta. Äärellä-keskusteluissa pätevät turvallisemman tilan säännöt. Paikkoja on rajoitetusti.

 

Takaisin tapahtumakalenteriin