MÖRKRUM
Sarah Choo Jing: Wear You All Night
8.2.–31.3.2019
Konstnären Sarah Choo Jing från Singapore arbetar med foto, video och installation och skapar med sitt kännspaka handlag verk som anknyter till stadslivets fenomen i dagens samhälle, till integriteten och ensamheten. Återkommande teman i hennes produktion är flaneurblicken, voyeurismen och ett slags främlingskap.

Wear You All Night (2017) är en intim skildring på två vita dukar av en kvinna och en man som tillbringar tiden ensamma på sina hotellrum. Det är skymning eller natt, och personernas sysslor tyder på förberedelse och väntan. Videoverkets installation speglar berättelsens huvudpersoner mot varann men låter dem aldrig mötas. I verkligheten är det fyra minuter långa verket filmat under fyra minuter i följd i ett rum på ett boutiquehotell.

Kamerans melankoliska blick rör sig i rummet och ser den förfinade inredningen, skönhetsprodukterna, parfymerna och resväskorna men noterar också tecken på arbete. Den dröjer vid tingens sensualitet och smekande lyx och utnyttjar därvid bilder som är välkända från reklamerna. Mot det estetiska och svala kontrasterar dock en förtätad ljudvärld: klockor som slår, eldvapen som avfyras, hostningar och andetag, som förefaller att höra hemma i en annan tid eller på en annan plats. Är ljudens värld utestängd eller är den trots allt närvarande?

Natten i en asiatisk storstad och hotellrum där resenärer tillfälligt tillbringar tid under en genomresa är väl ägnade att symbolisera ensamheten och främlingskapet i dagens urbana samhälle. Hotellet i sig är på många sätt en oxymoron: alltid både vaket och sovande, arbetande och vilande, öde och bebott, inkommande och avresande. Som en plats för anonymitet och upprepning kan det också gömma möjligheter till tillfälliga kontakter och möten.

Sarah Choo Jing (f. 1990 i Singapore) avlade examen år 2015 vid London Slade School of Art. Numera bor hon och arbetar i Singapore. Choo har fått erkänsla inom såväl fotografi- som videokonsten och verk av henne har visats runtom i världen på museer, gallerier och festivaler. Arbeten av henne har inköpts till både privata och offentliga samlingar, bl.a. till Konstmuseet i Singapore, Nationalmuseet i Singapore och The Arts Club i London.

Utställningen har fått understöd från Undervisnings- och kulturministeriet.

www.sarahchoojing.com
Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2019