Syksyn 2019 tapahtumat
02.01.2020

ERIKOISOPASTUKSET

Opastukset avaavat näkökulmia esilläoleviin näyttelyihin. Erikoisopastukset ja luennot sisältyvät pääsylipun hintaan. Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön, joten suosittelemme ennakkoilmoittautumista: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi.

EMIL NOLDE

ke 16.10. klo 17.30 Christian Hoffmannin kuraattorikierros (opastus)
Näyttelyn kuratoinut Christian Hoffmann johdattaa näyttelyn teemoihin ja taustoihin.

ke 30.10. klo 17.00 Elina Melgin: Propagandaa vai julkisuusdiplomatiaa? (luento)
Filosofian tohtori, tutkija ja viestinnän ammattilainen Elina Melgin on tarkastellut väitöskirjassaan, miten taidetta ja kulttuuria hyödynnettiin toisen maailmansodan aikana kansainvälisessä propagandassa ja julkisuusdiplomatiassa. Melgin on perehtynyt maakuvan viestinnän olemukseen, sen kulttuuriseen sisältöön sekä diplomatia- ja mediasuhteisiin.

la 9.11. klo 14 Tiina Koivulahti: Kuvataidepolitiikka ja taideanastustoiminta Kolmannessa valtakunnassa (luento)
Saksan kansallissosialistit organisoivat historian laajimman taideanastusoperaation vuosina 1933–1945. Tarkkaa tietoa anastettujen teosten määrästä ei tunneta, mutta arviot vaihtelevat useista sadoista tuhansista yli miljoonaan taideteokseen. Esimerkiksi rappiotaiteeksi luokiteltua modernia taidetta myytiin eteenpäin, koska se oli yksi keino hankkia valtiolle ulkomaista valuuttaa. Taidehistorioitsija Tiina Koivulahti tarkastelee puheenvuorossaan natsien harjoittamaa anastustoimintaa, anastetun taiteen markkinoita sekä jäljittää kanavia, joiden kautta teoksia on saattanut päätyä myös suomalaisiin taidekokoelmiin.

ke 27.11. klo 17 Riitta Kormano: Puutarha maalauksena (opastus)
Siirtolapuutarhuri, taidehistorioitsija Riitta Kormano tarkastelee Emil Nolden teoksia harrastajapuutarhurin silmin. Kukka-aiheista tunnettu Nolde oli kiinnostunut kasvien esteettisistä ominaisuuksista, väristä ja muodosta. Akvarelleihin ja maalauksiin ikuistetut syvän punaiset unikot ja keltaisina hehkuvat auringonkukat kuuluivat hänen suosikkeihinsa. 

NELJÄ ELEMENTTIÄ

ke 20.11. klo 17 Elli Liipon kuraattorikierros (opastus)
Neljä elementtiä -kokoelmanäyttelyn nimi viittaa antiikin Kreikassa muotoiltuun oppiin maailmankaikkeuden olemuksesta. Maa, ilma, tuli ja vesi sekä elementteihin sisältyvät vastakohtaisuudet ovat nykyihmisellekin luonteva tapa hahmottaa ympärillä olevaa. Kokoelmanäyttelyssä teeman alle on koottu lähes sata teosta, jotka avaavat näkökulmia ihmisen ja fyysisen maailman suhteeseen. Kuraattorikierroksella kuullaan näyttelyprosessin vaiheista ja teosvalintojen taustoista. Opastuksen vetää näyttelyn kuraattori, museolehtori Elli Liippo.

YLEISÖOPASTUKSET

Suomenkielinen yleisöopastus sunnuntaisin kello 13 ja klo 14. Ruotsinkielinen yleisöopastus kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena sunnuntaina kello 15. Opastus kestää noin tunnin. Kaikille avoimet yleisöopastukset eivät vaadi ennakkovarausta ja niille voi osallistua ostamalla pääsylipun näyttelyyn.

TAITEILIJATAPAAMISET

to 3.10. klo 14 Petra Lindholm
Petra Lindholm kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, vapaa pääsy!

to 21.11. klo 14 Marja Helander
Marja Helander kertoo teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, vapaa pääsy!

MUUT TAPAHTUMAT

17.–20.10. klo 13 Syyslomaohjelmaa koululaisille: Emil Nolden puutarhassa
Opastuksella tutustutaan Emil Nolden vesiväritöihin, joissa kukat ja maisemat hehkuvat sateenkaaren kaikissa väreissä. Opastuksen jälkeen taiteeseen tutustumista jatketaan työpajassa, jossa maalataan oma akvarelliteos Nolden teosten innoittamana. Tapahtuma on lapsille maksuton. Max 10 lasta / työpaja. Ilmoittaudu mukaan: 040 359 0087 / elli.liippo@turuntaidemuseo.fi

ke 23.10. klo 11–15  Senioripäivä
Omaa ohjelmaa seniori-ikäisille. Opastukset: klo 11 Emil Nolde (suomeksi), klo 12 Neljä elementtiä (suomeksi), klo 13 Emil Nolde (ruotsiksi) ja klo 14 Emil Nolde (suomeksi). Avustajat maksutta, eläkeläislippu 6 ¤.
Tapahtuma Facebookissa

pe 1.11. klo 11-19 Opiskelijoiden päivä
Ilmainen sisäänpääsy voimassaolevalla opiskelijakortilla koko päivän ajan.

to 28.11. klo 17-19 TurkuArt Afterwork
Turkulaiset taidemuseot ja taiteilijavetoiset galleriat tarjoavat afterwork-ohjelmaa. Vapaa pääsy Turun taidemuseon näyttelyihin afterwork-illan ajan klo 17-19. Koko ohjelman löydät Facebookista. #turkuart #turkuartafterwork

ti 10.12. klo 10.30. Taaperot taidemuseossa
2-3-vuotiaille suunnattu opastus, jossa tutustutaan taiteeseen ja museorakennukseen liikkeen ja rytmittelyn avulla. Kierroksella eläydytään taiteeseen taaperotyyliin ja otetaan ilo irti museon akustiikasta! Oppaina toimivat museolehtori Elli Liippo ja musiikkikasvattaja Marina Pettersson. Noin puolituntia kestävä opastus on maksuton. Ilmoittaudu mukaan: elli.liippo@turuntaidemuseo.fi / 040 359 0087

SYKSYN WORKSHOPIT JA TASTINGIT

ti 5.11. klo 17–19 Kranssipaja
Kranssipajassa valmistetaan kaunis kranssi floristi Kristiina Suo-Kustaan (Blomma Creatives) ohjauksella. Café Victor tarjoaa lämmittävää glögiä. Hinta 55 ¤. Ilmoittautumiset: kahvila@ripaus.fi
Tapahtuma Facebookissa

pe 15.11. klo 17–19 Olut-tasting
Kakola Brewing Companyn olut-tastingissä maistellaan Kakolan panimon uusia tuttavuuksia ja vanhoja klassikoita. Café Victor tarjoaa oluiden seuraksi pientä syötävää. Tastingin vetäjänä toimii oluentekijä Peter Torniainen. Hinta 30 ¤. Ilmoittautumiset: kahvila@ripaus.fi

to 12.12. klo 17–19 Tee-tasting
Tasting johdattelee laadukkaan teen maailmaan. Teepolun Matti Kalliokorpi kertoo teen historiasta ja jaottelusta eri teetyyppeihin. Illan aikana tutustutaan 4-5 kuuluisaan teelaatuun hauduttamalla ja maistelemalla. Hinta 20 ¤. Ilmoittautumiset: kahvila@ripaus.fi

KEIKKASYKSY 2019

Café Victor tuo jälleen kotimaisen indiemusiikin suosituimpia nimiä Turun taidemuseoon. Syksyn 2019 aikana luvassa on neljä lämminhenkistä iltaa, joiden aikana voi musiikin ohella nauttia virvokkeista ja muista kahvilan herkuista. 

5.10. Topi Saha (ennakko 10 ¤ / ovelta 12 ¤)
2.11. Ylva Haru (ennakko 10 ¤ / ovelta 12 ¤)
7.12. Laura Moisio & Viitasen Piia (ennakko 15 ¤ / ovelta 15 ¤)
21.12. Pimeys (ennakko 15 ¤ / ovelta 18 ¤)

Konserttilippuja voi ostaa ennakkoon Café Victorista ja ovelta, mikäli lippuja on vielä jäljellä. Ovet avataan klo 19. Keikat alkavat klo 20 ja kestävät noin tunnin ilman väliaikaa. Esteetön pääsy.

 

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020