Tapahtumat kevät 2019
20.05.2019

ERIKOISOPASTUKSET

Opastukset avaavat näkökulmia esilläoleviin näyttelyihin. Erikoisopastukset ja luennot sisältyvät pääsylipun hintaan. Osallistujamäärä on rajoitettu 40 henkilöön, joten suosittelemme ennakkoilmoittautumista: (02) 2627 100 / info@turuntaidemuseo.fi.

HANNALEENA HEISKA

la 16.2. klo 19 Leffanäytös ja alustus: Blade Runner / LOPPUUNMYYTY
Turun taidemuseo ja Turun elokuvakerho esittävät ohjaaja Ridley Scottin vuonna 1982 valmistuneen ja sittemmin kulttimaineeseen kohonneen tieteiselokuva Blade Runnerin (The Final Cut). Vuoden 2019 dystooppiseen Los Angelesiin sijoittuvassa tarinassa eläköitynyt poliisi Rick Deckard (Harrison Ford) saa tehtäväkseen jäljittää ja eliminoida joukon kapinallisia replikantteja, keinoihmisiä. Kohtaaminen Rachael-nimisen replikantin kanssa saa Deckardin kuitenkin pohtimaan toimeksiantonsa oikeellisuutta. Mediatutkija Veijo Hietala alustaa elokuvan ja avaa näkökulmia sen ajankohtaisiin teemoihin. Café Victor palvelee elokuvayleisöä illan ajan. Leffalipun voi ostaa taidemuseon kassalta: ennakko 5 ¤ / ovelta 7 ¤, mikäli paikkoja on jäljellä. Elokuvan kesto 117 min. / Yhdysvallat, Hongkong / K16 / blu-ray / engl. ääniraita, suom. tekstitys.

la 9.3. klo 14 Luento: Kasvojentunnistusteknologiat ja yksityisyyden rajat, tutkija Samuel Singler
Samuel Singler avaa luennollaan näkymiä kasvojentunnistusteknologioiden historiaan ja tekniseen kehitykseen. Hän valottaa niiden suhdetta identiteetin käsitteeseen, valtion ja kansalaisen suhteeseen sekä turvallisuuteen. Esitys antaa kokonaiskäsityksen kasvojentunnistusteknologioiden poliittisista ja sosiaalisista ulottuvuuksista ja siitä, mitä mahdollisuuksia ja vaaroja ne voivat pitää sisällään. Turun taidemuseossa esillä olevat Hannaleena Heiskan Camouflage-sarjaan kuuluvat teokset avaavat keskustelua taiteen näkökulmasta ja tekevät näkyväksi aihetta läpileikkaavan yksilön tason. Singler valmistelee Oxfordin yliopistossa luennon tematiikkaa käsittelevää väitöstutkimusta. Luennon esityskieli on suomi.

la 27.4. klo 14 Erikoisopastus: taiteilija Hannaleena Heiska ja kuraattori Mia Haltia
Taiteilija Hannaleena Heiska ja näyttelyn kuraattori, amanuenssi Mia Haltia johdattelevat yleisön näyttelyyn, joka esittelee Heiskan tuotantoa vuodesta 2007 vuoteen 2018.

NELJÄ ELEMENTTIÄ

ti 5.3. klo 17.30 Kuraattorikierros: Elli Liippo
Kuraattorikierroksella kuullaan kokoelmanäyttelyn syntyprosessista ja taustoista. Miten neljä elementtiä valikoitui näyttelyn teemaksi ja miten kokoelma ja valitut teokset keskustelevat otsikon kanssa? Kierroksen vetää näyttelyn kuraattori, museolehtori Elli Liippo.

la 30.3. klo 14 Luento: Taiteilijoiden taivaat, meteorologi Seija Paasonen / LOPPUUNMYYTY
Meteorologi Seija Paasonen johdattelee yleisön taiteilijoiden taivaisiin. Luennolla syvennytään Neljä elementtiä -kokoelmanäyttelyssä esillä oleviin taivaan ja ilman kuvauksiin ja kuullaan, minkälaisia säätiloja meteorologi niistä voi lukea. Television säätiedotuksista tuttu Paasonen on perehtynyt koti- ja ulkomaisten kuvataiteilijoiden maalaamiin sääilmiöihin ja kirjoittanut aiheesta tietokirjan sekä kuratoinut Järvenpään taidemuseoon teemaa avaavan näyttelyn.

la 4.5. klo 14 Walking bass – basson säestämä näyttelykierros
Walking bass on näyttelysalista toiseen etenevä musiikillinen elämys, jossa Neljä elementtiä -näyttelyyn voi tutustua basson luomassa äänimaisemassa. Kontrabasisti
Ahti Lassilan säveleen ja rytmiin perustuva kierros tarjoaa uudenlaisia tulokulmia esillä olevaan taiteeseen. Lassila on viimeisen neljän vuoden ajan järjestänyt Walking bass -kierroksia taidenäyttelyissä ja museoissa eri puolilla Suomea. Turun taidemuseossa kuultava kokonaisuus on kestoltaan noin 45 minuuttia ja kierrokselle voi osallistua museolipun hinnalla.

la 1.6. klo 14–16 Konsertti: Hiljaisen haltioitumisen kantelemusiikkia
Kalevalaiseen kanteleimprovisaatioon perehtynyt muusikko ja tutkija Arja Kastinen konsertoi Neljä elementtiä -näyttelyn vesi-salissa. Erilaisia soittotekniikoita yhdistelemällä hän tuo esille vanhojen kantelemallien monipuolisia sointivärejä ja akustisia ominaisuuksia. Musiikki pohjautuu 1800-luvun karjalaisten kanteleensoittajien improvisaatioestetiikkaan, jossa sävelvirta soljuu ajassa ilman alkua tai loppua. Kaksituntisen esityksen äärellä voi viipyä itselle sopivan hetken ja saliin voi pistäytyä myös kesken konsertin. Esitys sisältyy pääsylipun hintaan.

YLEISÖOPASTUKSET

Suomenkielinen yleisöopastus sunnuntaisin kello 13 ja klo 14. Ruotsinkielinen yleisöopastus kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena sunnuntaina kello 15. Opastus kestää noin tunnin. Kaikille avoimet yleisöopastukset eivät vaadi ennakkovarausta ja niille voi osallistua ostamalla pääsylipun näyttelyyn.

TAITEILIJATAPAAMINEN

to 4.4. klo 14 Nuutti Koskinen
Nuutti Koskinen kertoo taiteellisesta työskentelystään ja Pimiössä nähtävästä teoksesta Talk About Society (2018) Turun Taideakatemian Kuvateatterissa (Linnankatu 54). Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Vapaa pääsy.

MUUT TAPAHTUMAT

la 26.1. klo 15 Turun konservatorion kitaraorkesterien konsertti
Turun konservatorion kitaristit konsertoivat Turun taidemuseossa kahden orkesterin voimin. Yläkouluikäisten Kitarasankarit-orkesteri soittaa kansanlauluja eri puolilta maailmaa. Lukioikäisistä ja aikuisista koostuva Kitarissimo! soittaa Franz Schubertin viidennestä sinfoniasta kolme osaa sekä Maurice Ravelin Pavanen. Konsertti sisältyy museolipun hintaan (6 ¤).

pe 15.3. klo 17–19  & su 17.3. klo 15–17 Ryppäitä!
Ryppäitä! on Riikka Kosolan naiseutta käsittelevä tanssiteos, joka on suunnattu kaikille sukupuolesta riippumatta: ”Naiseus kuin yksi suuri hengittävä putki ja tila, olemisen tila. Pohjalla ihmisyys, yksilöinä ja yhdessä.” Taidemuseoympäristöön koreografioitu teos jatkaa marraskuussa 2018 taidemuseossa nähtyä tanssiesitysten sarjaa. Esitys tapahtuu Turun taidemuseon Neljä elementtiä -näyttelyssä ja sitä voi seurata pääsylipun hinnalla.

Konsepti ja ohjaus: Riikka Kosola
Työryhmä: Riikka Kosola, Satu Hakamäki, Erika Malkki, Henna-Maria Hanhineva, Liana Potila, Annastiina Saastamoinen, Veera Alaverronen, Emmi Pennanen, Hanna Mäkinen, Ville Venho, Amita Kilumanga
Tukijat: TAIKE Varsinais-Suomi, Läntinen tanssin aluekeskus, LIEUES Lyon

la 23.3. klo 15 Kalle Hakosalo: Lyömäsoittimia ym.
Kalle Hakosalon soolokonserttisarja 'Lyömäsoittimia ym.' esittelee modernia musiikkia kuuden tyyliltään erilaisen sävellyksen kautta. Hakosalo tulkitsee muun muassa Vinko Globokarin, Stefan Prinsin sekä Iannis Xenakiksen sävellyksiä lyömäsoittimilla, kuten marimballa ja rummulla. Perinteisten lyömäsoitinten ohella Hakosalon repertuaariin kuuluvat myös elektroninen musiikki, performanssi sekä videoprojisoinnit. Museon toisessa kerroksessa kuultava tunnin mittainen konsertti sisältyy museolipun hintaan.

ke 27.3. klo 11–15 Senioripäivä
11.00 opastus: Neljä elementtiä -kokoelmanäyttely
12.00 opastus: Hannaleena Heiska
13.00 guidning på svenska: Hannaleena Heiska

14.00 luento: Annakaisa Suominen: Muistoja ikä kaikki. Merkitykselliset muistot ja ihmisen hyvinvointi
Mitä merkitystä muistelulla on yksilön hyvinvoinnille? Entä minkälaisia muistoja taidekokemukset synnyttävät? Kulttuurihistorioitsija Annakaisa Suominen kertoo luennollaan muistojen merkityksellisyydestä sekä mielen aktivoimisesta muistelun avulla.

Ohjelma sisältyy pääsylipun hintaan (eläkeläiset 6 ¤, avustajat maksutta). Ennakkoilmoittautuminen opastuksille ja luennolle: info@turuntaidemuseo.fi / 02 2627 100.

la 6.4. klo 11–15 Teosarviointipäivä
Tuo omistamasi teos taidehistorialliseen arviointiin! Arviointi keskittyy teosten tekniikkaan, laatuun, ajoitukseen ja mahdolliseen tekijään sekä annetaan neuvoja teosten kunnostamisesta, säilyttämisestä ja esillepanosta. Hinta-arvioita tai aitoustodistuksia ei anneta. Arviointi on maksutonta ja asiantuntija-apua tarjotaan suomeksi ja ruotsiksi. Teoksia arvioivat Turun taidemuseon amanuenssit Christian Hoffmann ja Mia Haltia. Ei ennakkoilmoittautumista.

la 11.5. klo 15 Turun konservatorion kitaraorkesterien konsertti
Äitienpäivän aaton konsertissa nautitaan Turun konservatorion kitaraorkesterien esityksistä. Yläkouluikäisten Kitarasankarien ohjelmisto koostuu kansanlauluista ja pelimusiikista. Lukioikäisistä ja aikuisista koostuva Kitarissimo! soittaa Astor Piazzollan, Peteris Vasksin ja Erik Satien sävellyksiä. Konsertti huipentuu Franz Schubertin viidenteen sinfoniaan, joka kuullaan tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa, kenties koko maailmassa, kitaraorkesterille sovitettuna. Konsertti sisältyy museolipun hintaan (9/6 ¤, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi).

pe 17.5. klo 17 Keskustelutilaisuus: Havaitsemisen ruumiillisuus
Miten havaitsemme ja ymmärrämme ruumiillisuuden kautta? Mitä toisintaminen merkitsee? Muun muassa nämä kysymykset antavat suuntaa
keskustelulle, jossa taidehistorioitsija, nykytaiteentutkija Riikka Niemelä ja visuaalisen kulttuurin yliopistolehtori Max Ryynänen purkavat havaitsemisen ruumiillisuutta. Keskustelua moderoi kuvataiteilija Tiina Majabacka. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Keskustelutilaisuus on osa Turun taideakatemiasta valmistuvan Majabackan lopputyötä, jossa hän maalaa kolmen viikon ajan taidemuseon kokoelmaan kuuluvaa Helene Schjerfbeckin Leikkipupuja-teosta museon näyttelytilassa. Työskentely videoidaan ja suoratoistetaan NYTT 2019 -näyttelyssä Vartiovuoren Vesisäiliössä. Schjerfbeckin maalaus oli Majabackalle lapsuudessa tärkeä maalaus. Lopputyössään hän purkaa muistoaan maalaamalla teoksen uudelleen.

la 18.5. klo 14 Kansainvälinen museopäivä: opastus Hannaleena Heiskan näyttelyyn

LAPSILLE

19.–24.2. Talvilomaohjelmaa lapsiperheille
Taidemuseon talvilomatyöpajassa askarrellaan eläinaiheisia naamareita. Tee itsellesi pöllön, suden tai vaikkapa tiikerin naamio ja lähde museokierrokselle valppaampana kuin koskaan! Työpajaohjaaja on paikalla tiistaista sunnuntaihin klo 11-14. Muina aikoina kasvonaamarin voi askarrella omatoimisesti. Museon aulassa olevaan työpajaan voi osallistua maksutta. 

la 20.4. klo 11.30 Lastenkierros
Lasten opastuksella tutustutaan kokoelmanäyttelyyn Neljä elementtiä ja eläydytään taideteosten maailmaan aistimateriaalin avulla. Kierroksella nähdään kokoelman klassikoita, kuten Akseli Gallen-Kallelan Akka ja kissa ja Otto Mäkilän Poésie-maalaus mutta tehdään tuttavuutta myös uudemman taiteen kanssa. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan (alle 16-vuotiaat ilmaiseksi). Kierros järjestetään klo 12.30 myös ruotsinkielisenä.

Tulossa: 11.–14.6. Kesän taideleiri
ti-pe klo 11–13 / 7–9-vuotiaat
ti-pe klo 14–16 / 10–13-vuotiaat

Taideleiri on koululaisille suunnattu taiteentäyteinen kesälomaviikko. Kurssilla inspiroidutaan taidemuseon kesänäyttelyistä ja taiteillaan itse. Kurssimaksu 35 ¤ sisältää materiaalin ja ohjauksen (suomi/ruotsi). Lisätiedot ja ilmoittautumiset 26.5. mennessä: elli.liippo@turuntaidemuseo.fi / 040 359 0087

LÄSNÄOLON LAUANTAIAAMUT

Läsnäolon lauantaiaamuissa annettaan keholle ja mielelle aikaa taiteen äärellä. Äänimaljarentoutuksen, mindfulnessin ja museojoogan ympärille rakentuvat tuokiot vietetään Neljä elementtiä -näyttelyn teosten parissa. Kertamaksu 12 ¤. Museo on aamuisin auki ainoastaan tapahtumaan osallistujille. Lisätiedot ja ennakkoilmoittautumiset: info@turuntaidemuseo.fi / (02) 2627 100

la 30.3. & 27.4. klo 9.30–11 Äänimaljarentoutus / LOPPUUNMYYTY
Äänimaljojen syvärentouttava vaikutus perustuu ääniaaltoihin ja resonanssiin, jonka voi aistia kehossa pintaa syvemmällä. Värähtely vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä, laskee stressitasoja sekä auttaa keskittymään. Varustaudu tunnille mukavilla ja lämpöisillä vaatteilla sekä joogamatolla. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli tarvitset lainamaton (mattovuokra 2 ¤). Ohjaaja: Heini Kaasalainen

la 6.4. klo 9.30–11 Mindfulness
Mindfulness- ja meditaatioharjoitteiden avulla treenataan tietoista läsnäoloa sekä tarkastellaan itseä ja taideteoksia avoimin ja lempein mielin. Tunnilla läpikäytäviä harjoitteita on helppo soveltaa myös itsenäisesti arkisissa tilanteissa. Ohjaaja: Miia Heikkilä

la 20.4. & la 4.5. klo 9.30–11 Museojooga
Museojooga rentouttaa kehon ja virkistää mielen uuteen päivään. Yin & Yang -tunnilla koet joogan vahvistavaa ja avaavaa puolta. Voit tarvittaessa lainata joogamaton museolta, mutta mainitsethan asiasta ilmoittautumisen yhteydessä. Lainamatosta veloitamme 2 ¤. Tunnit järjestetään yhteistyössä joogastudio Pure Moven kanssa.

CAFÉ VICTORIN KEIKAT

Syksyllä järjestetyt konsertit saavat jatkoa! Café Victor tuo kotimaisen indiemusiikin suosituimpia nimiä Turun taidemuseoon yhteistyössä ohjelmatoimisto Alt Agencyn kanssa.  Kevään aikana luvassa on jälleen kolme lämminhenkistä iltaa, joiden aikana voi musiikin ohella nauttia virvokkeista ja muista kahvilan herkuista.

la 2.2. Antti Autio
la 2.3. Kynnet (Special set)
la 4.5. Burning Hearts

Konserttilippuja voi ostaa suoraan Café Victorista. Ennakko 10 ¤ / ovelta 12 ¤, mikäli lippuja on vielä jäljellä. Ovet avataan klo 19. Keikat alkavat klo 20 ja kestävät noin tunnin ilman väliaikaa. Esteetön pääsy. Konserttilipulla kaksi yhden hinnalla museon näyttelyihin! Etu on voimassa 31.5.2019 saakka.

Turun taidemuseo, Aurakatu 26, 20100 Turku, Puh. 02 2627 100. © 2020